Читај ми!

Албанске невладине организације траже протеривање српске повратнице из Ђаковице

Једанаест невладиних организација у Ђаковици поднеће у понедељак петицију косовској влади тражећи да се предузму законске мере и да се жена са српским држављанством, која се вратила да живи у Ђаковици, протера што пре, јер како истичу, "та општина још увек има отворене гробнице које чекају повратак посмртних остатака њихових синова и ћерки".

Према саопштењу албанских организација, "Ђаковица није спремна да чека повратак Срба, док се не врате последњи остаци њихових најмилијих", пренели су медији у Приштини.

Петиција ће бити поднета премијеру Куртију, председнику скупштине Коњуфци, министарки правде Хаџиу, министарки спољних послова Гервали, министру унутрашњих послова и другима.

"Петицију су покренули Удружење породица мученика - огранак Ђаковица, Удружење ратних војних инвалида - огранак Ђаковица, Организација ратних ветерана - огранак Ђаковица, Удружење за ратне злочине Ђаковица 98-99, МК - Медика Косова, ИФК - Иницијатива жена са Косова, ЛИАЦ - Локално омладинско акционо веће, Удружење бивших политичких затвореника, Удружење за образовање и породичну бригу, Удружење жена, Сигурна куцћа Ђаковица и Гјок Соколи - Кореница", наводи се у саопштењу.

Драгица Гашић вратила се пре 20 дана у свој стан у Ђаковици.

У међувремену, полиција је саопштила да су две особе јуче ухапшене након што су на зид ходника испред стана српске повратнице поставиле фотографије рата 1999. године.

Полиција је поступак описала као изазивање раздора и нетрпељивости.

Из Канцеларије за Косово и Метохију поручују да су упознати са Драгичиним проблемима и да ће јој помоћи око свега што јој је потребно.

Директор Канцеларије Петар Петковић сутра ће се са њом састати у Грачаници да би се договорили како да јој се помогне на најбољи начин.

Драгица је први српски повратник у тај град након сукоба 1999, изузев монахиња које служе у цркви Успења пресвете богородице у Ђаковици.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво