Читај ми!

Селаковић са Палмером: Сарадња са САД приоритет, неприхватљиво избегавање Приштине да испуни обавезе

Унапређење свих области сарадње са САД један је од спољнополитичких приоритета Србије, рекао је министар спољних послова Никола Селаковић након састанка са америчким званичником Метјуом Палмером. Договор о нормализацији економских односа из Вашингтона комплементаран је са активностима ЕУ и важан је корак у правцу нормализације односа Београда и Приштине, оценио је Селаковић.

Никола Селаковић се састао са замеником помоћника државног секретара и специјалним представником за Западни Балкан Стејт департмента Метјуом Палмером, који ће се данас састати са председником Александром Вучићем.

Селаковић је поручио да је унапређење свих области сарадње са САД један од спољнополитичких приоритета и указао да је Србија опредељена за што интензивнију сарадњу са актуелном америчком администрацијом, саопштило је Министарство спољних послова.

Истичући јубилеј - 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и САД, Селаковић је изразио наду да ће, у складу с условима пандемије, та важна годишњица бити адекватно обележена, као и да би посета на високом нивоу била демонстрација опредељености америчке стране за унапређење односа.

Када је у питању економска сарадња, министар је истакао опредељење за њено интензивирање, нарочито имајући у виду потенцијале за унапређење привредних активности.

Шеф српске дипломатије је рекао да је за Србију од кључног интереса очување мира и стабилности у региону и оријентација региона ка што интензивнијој економској сарадњи и, у том смислу, истакао је да унапређење добросуседских и узајамно корисних односа представља темељно и непромењиво полазиште укупне спољне политике Србије.

"Дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине једини прави пут"

Селаковић је истакао да је дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, једини прави пут за постизање одрживог договора две стране.

Подвукао је да је кључан компромис који подразумева одговоран и озбиљан приступ и рекао да ће Србија наставити да учествује у разговорима у доброј вери и да је спремна за наставак дијалога.

"Сматрамо неприхватљивим избегавање Приштине да испуни своје обавезе, пре свега формирање Заједнице српских општина, уз инсистирање само на узајамном признању", нагласио је Селаковић и додао да актуелна запаљива реторика Аљбина Куртија никако не доприноси стварању погодне атмосфере за наставак дијалога.

Такође, министар је рекао да је договор о нормализацији економских односа из Вашингтона комплементаран са активностима ЕУ и да је корак у правцу нормализације односа Београда и Приштине.

Забринутост због физичких напада на цркве и манастире

Селаковић је изразио забринутост због учесталих физичких напада на објекте Српске православне цркве у протеклом периоду и указао да је недавно манастир Високи Дечани уврштен, од стране организације "Европа Ностра", на листу седам најугроженијих споменика културе у Европи.

Министар је захвалио Палмеру на посети манастиру Високи Дечани и сусрету са епископом рашко-призренским Теодосијем и игуманом Савом Јањићем пре два дана, као и на изјави датој том приликом у вези са манастирском имовином.

Говорећи о евроинтеграцијама Србије, Селаковић је захвалио на континуираној подршци Вашингтона путу ка пуноправном чланству у ЕУ, чему је Србија посвећена као свом приоритетном стратешком опредељењу.

Метју Палмер је са специјалном представником ЕУ Мирославом Лајчаком био у посети Приштини, где су поручили да је на странама да обликују, идентификују и договоре се о решењу које ће бити плод дијалога.  

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво