Читај ми!

Дачић за РТС: Мој задатак је да штитим углед и достојанство Парламента

Нови председник Народне скупштине Ивица Дачић каже за РТС да они који мисле да је то протоколарна функција о Парламенту мисле све најгоре. То је слика коју не смемо да дозволимо, поручио је Дачић.

Ивица Дачић, који је јуче изабран за председника Скупштине Србије, рекао је у Дневнику РТС-а да је нова функција за њега велика част и велики изазов.

"Увек сам и свуда говорио да је основа и извор сваке политичке власти у Србији, осим тога што је то народ као врховно тело које бира органе власти, да је Парламент највише представничко тело, носилац законодавне и уставотворне власти, има своју улогу свој задатак и потпуно је другачији од извршне власти", навео је Дачић.

Они који мисле да је то протоколарна функција, како је оценио, у ствари о Парламенту мисле све најгоре.

"Мисле да је то неко лево сметало и слепо црево у који долазе они који не могу да се снађу да буду нешта друго него ће остати посланици. То је слика коју не смемо да дозволимо", указао је Дачић и истакао да је његов задатак да штити углед и достојанство парламента.

"Очекујем добру сарадњу са председником и Владом" 

Дачић, који је и лидер СПС-а, сматра да је ипак другачија позиција председника Парламента у којој је он истовремено и на челу једне странке.

"Очекујем веома добру оперативну сарадњу са председником Републике и Владом Републике Србије, председницом Владе. Управо на реализацији наших стратешких циљева у наредном периоду биће од велике важности оживљавање динамике рада Парламента", поручио је Дачић.

Каже да је спреман за дијалог и напомиње да је Парламент централно место у којем он треба да се води, на шта су, подсећа, указали и Европска унија и Европски парламент.

"Број чланова владе није централно питање"

Поводом навода да се жртвовао за страначке колеге, да би они добили министарске позиције, истиче да са Вучићем никада није разговарао у тим категоријама.

"Ми смо разговарали о послу и о стратегији како ћемо даље. Он је сматрао, а било је различитих опција и са његове и са моје стране, да ја највише могу да допринесем садашњем тренутку и потреби да парламант уради оно што се од њега очекује, управо на том месту председника парламента са својим искуством које имам", напоменуо је Дачић.

С друге стране, како је додао, то нема везе са бројем чланова владе. "О томе још нисмо ни разговарали нити је то централно питање", рекао је Дачић.

"Ово је било централно питање наше стратешког односа – шта ћу ја да радим, јер то је нешто по чему се и странка препознаје. Али ја од јуче нисам страначки човек, нисам тај које ће бранити своје страначке интересе нити интересе коалиције која ме је предложила, већ свих грађана и свих посланика", објаснио је лидер СПС-а и председник Скупштине Србије.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво