"Монтенегро ерлајнс" не може у Србију, Београд и Подгорица објашњавају зашто

Авионима црногорског авио-превозника "Монтенегро ерлајнс" од данас је забрањено слетање на београдски аеродром "Никола Тесла". Директорат цивилног ваздухопловства меру је донео након одлуке црногорских власти да не отворе границу за држављане Србије почетком јуна, када је отварају за девет других земаља. Председник Александар Вучић уверава да ће Србија границе држати отворене јер је то у духу европских вредности. Специјални представник САД за Западни Балкан Метју Палмер рекао је да је најважнија порука да Србија и Црна Гора треба да разговарају.

Док ће граница Црне Горе након попуштања мера остати затворене за српске држављане, пут у супротном смеру је проходан, уз један изузетак: црногорски држављани не могу да уђу у Србију авионима "Монтенегро ерлајнса".

"Без обзира на ову ненадану одлуку Београда, Србија свакако остаје део саобраћајних планова 'Монтенегро ерлајнса' и покушаћемо да дамо допринос да се последице ковида 19, у економском смислу, што пре санирају", наводи црногорска компанија.

Оправданост одлуке 

Одлуку о забрани слетања авиона црногорске авио-компаније донео је Директорат цивилног ваздухопловства због кршења принципа реципроцитета у кретању путника између две државе који је предвиђен Правилником из 2019.

"Уколико ваша авио-компанија нема идентичне услове које ви обезбеђујете компанији из друге државе, ви можете у ширем смислу и да забраните летове те компаније. Оно што је могло да се догоди да директорат није применио ово правило је да је онда 'Монтенегро ерлајнс' могао да преузме цело тржиште између 1. и 15. јуна између Подгорице и Београда и Тивта и Београда, што би националну компанију 'Ер Србија' довело у негативан пословни положај у односу на 'Монтенегро ерлајнс'", објашњава Петар Војиновић са портала Тангосикс.

Марковић "поштује потез Србије" 

Црногорски премијер понавља да је одлука донета на основу епидемиолошких стандарда и додаје да поштује потез Србије који је уследио.

"Ми се нисмо љутили када је Србија затворила границу према Црној Гори, прва, када је забранила извоз медицинске опреме, пшенице, због тога што смо тумачили као рационалне и целисходне одлуке у интересу њених грађана. Нема љутње када је у питању национално здравље, нема агенде, у Црној Гори нема политике", поручује премијер Црне Горе Душко Марковић.

Вучић: Иза одлуке стоји политика 

Да иза одлуке Подгорице стоји искључиво политика, убеђен је председник Србије Александар Вучић: "Што се тиче одлука Републике Србије, ми нећемо у то блато да улазимо, ми нећемо да доносмо одлуку да заустављамо грађане Црне Горе."

"Уверен сам да ће се она мењати, не зато што ће напрасно почети да више воле Србију, већ зато што ће њихови интереси то захтевати и сигуран сам да ће тражити довољан разлог да промене одлуке. Имаћемо нормалан однос, показаћемо и тиме разлику између себе и њих. Оно што ћемо да радимо је да широм отворимо врата", рекао је Вучић.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић указује да су сви на губитку.

"Уколико се уђе у спиралу мера, контрамера, а то смо имали прилике да видимо са Косовом, где имамо интерес да се односи нормализују, сви ћемо на крају да штетујемо", рекао је Љајић.

Црногорска рампа за држављане Србије на снази ће бити докле год број заражених коронавирусом не буде мањи од 25 на 100.000 становника.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи