Газета експрес: САД разматрају повлачењe трупа са Косова

Амерички амбасадор Филип Коснет рекао је премијеру Аљбину Куртију да САД разматрају могућност да повуку своје трупе са Косова, уколико се не укине такса на робу из централне Србије.

САД су отишле корак даље у притиску на косовску владу да укине таксу на српску робу, јавља Газета експрес, преноси Косово онлајн.

Приштински лист наводи, позивајући се на своје изворе, да је амерички амбасадор Филип Коснет рекао премијеру Аљбину Куртију да његова земља разматра могућност да повуче своје трупе са Косова уколико се не укине такса на робу из централне Србије.

"Америчка амбасада у Приштини рекла је Куртију да се присуство америчких снага на Косову већ разматра", рекао је извор Газете експрес.

САД и раније упозоравале Приштину 

Сједињене Америчке Државе су и раније упозоравале косовске власти због такси од сто одсто, али и у вези са Специјалним судом за злочине ОВК.

Прошле године, САД су поручиле да ће даље инсистирање на таксама на производе из централне Србије и БиХ имати озбиљне последице, укључујући и "могуће затварање базе Бондстил".

Савет за националну безбедност САД и Стејт департмент усвојили су у јануару прошле године документ у осам тачака у којем се од владе у Приштини захтева да одмах укине таксе или ће у супротном САД Приштини увести санкције.

Некадашњи амерички амбасадор у Приштини Грег Делави је 2017. године упозорио лидере косовских Албанаца да ће њихови покушаји да у парламенту оборе закон о Специјалном суду за злочине ОВК имати дубоке негативне последице по европску будућност Косова и односе са САД.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво