Нова америчка порука Приштини, укините таксе или затварамо Бондстил

Представници америчког Савета за националну безбедност, Џон Ерат и Бред Беркли упозорили су косовске власти да ће даље инистирање на таксама на производе из централне Србије и БиХ имати озбиљне последице, укључујући и "могуће затварање базе Бондстил" код Урошевца, пише приштинска ГазетаБлиц.

"Уколико таксе не буду укинуте, уследиће озбиљне последице. Осим забране издавања виза и укидања помоћи сектору безбедности, неодустајање од такси и блокада дијалога могли би навести САД да се повуку из базе Бондстил", рекао је за приштински дневник ГазетаБлиц неименовани дипломата.

Исти извор је рекао и да у Вашингтону "постоје мишљења да Косово постаје деструктивно, као и да Србија демонстрира више конструктивности у вези правно обавезујућег споразума, којим би се откључао замрзнути конфликт", наводи приштински дневник.

Ерат и Беркли, који су се у претходна два дана састали са свим значајнијим политичарима на Косову, такође су пренели да "представљају глас (америчког председника Доналда) Трампа".

Двојица америчких званичника, истовремено, сматрају да договор Београда и Приштине треба да буде постигнут до краја године, као и да би неуспех на овом плану за обе стране значио "стагнацију на спољнополитичком и унутрашњем" плану.

Порука за обе стране

У међувремену, америчка амбасада у Приштини саопштила је да су се Ерат и Беркли јуче састали са Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем, након посете Београду и састанка са лидерима српске владе.

Како се наводи у саопштењу, они су у Приштини истакли да су таксе препрека напретку, да подривају партнерство са САД и да морају бити суспендоване како би се дијалог наставио.

"Нагласили су хитност Косова у постизању свеобуватног споразума о нормализацији са Србијом и усклађивању САД-Косова за овај заједнички стратешки интерес", саопштено је из амбасаде.

Прецизира се да су амерички званичници дошли у посету како би учврстили поруку председника Трампа да се уграби ова јединствена прилика и да се уздржи од потеза који би отежали споразум.

У саопштењу се наводи да су и у Београду и у Приштини указали на забринутост Беле куће и њеног апела да се дијалог врати на прави пут.

Поручено је и да "обе стране морају да прекину провокативне акције и предузму конструктивне кораке како би се вратили за преговарачки сто".

Упозорење америчких званичника уследило је после серије конфузних порука косовских званичника о судбини такси на производе из централне Србије и БиХ.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се