САД упозоравају Приштину: Оградите се од претњи насиљем

Сједињене Америчке Државе позвале су косовску владу да се јасно огради од претњи насиљем повезаним са почетком рада Специјалног суда за злочине ОВК. Упозорење америчке амбасаде је уследило два дана пошто је Даут Харадинај запретио да ће прво хапшење за Специјални суд поново активирати бившу Ослободилачку војску Косова.

Амерички амбасадор у Приштини Грег Делави још једном је у петак упозорио лидере косовских Албанаца да ће њихови покушаји да у парламенту оборе закон о Специјалном суду за злочине ОВК "имати дубоке негативне последице по европску будућност Косова и односе са САД".

"Разочарани смо онима који су спремни да, зарад личних интереса, жртвују односе са САД и будућност Косова", наводи се у саопштењу америчке амбасаде у Приштини.

Америчка амбасада је, такође, упозорила да су претње насиљем "потпуно неприхватљиве", додајући да очекују да се косовска влада јасно огради од таквих изјава.

Оштро саопштење било је друго озбиљно упозорење Американаца лидерима косовских Албанаца, пошто је уочи прошлонедељних политичких маневара око укидања Специјалног суда, Делави оштро упозорио председника Хашима Тачија, премијера Рамуша Харадинаја и председника парламента Кадрија Веселија да Приштини чека "глобална изолација" уколико Специјални суд буде укинут.

Даут Харадинај изјавио је у среду да ће прво хапшење за Специјални суд поново активирати бившу Ослободилачку војску Косова. Брат косовског премијера помиње се као један од првих припадника ОВК који ће се наћи пред Специјалним судом.

Изјава Даута Харадинаја уследила је недуго пошто је пропао покушај партија проистеклих из ОВК да у парламенту оборе закон о формирању Специјалног суда за злочине ОВК.

Како наводе приштински медији, упозорење америчке амбасаде усмерено је ка Тачију, Рамушу Харадинају и Весељију, који су претходних дана подржавали иницијативу групе посланика у скупштини који су тражили да се укидање Специјалног суда стави на дневни ред парламента.

После серије неуспешних покушаја, Весели је прогласио паузу у раду парламента до средине јануара, када ће бити јасније да ли је ова иницијатива осуђена на неуспех или ће се у скупштини, ипак, расправљати о укидању Специјалног суда.

Приштински сајт Инсајдери, позивајући се на изворе блиске новом суду, тврди да ће Специјални суд подићи оптужницу против Даута Харадинаја због случаја "Радоњичко језеро", односно убиства 39 Срба, Албанаца и Рома током рата на Косову.

Даут Харадинај један је од најконтроверзнијих бивших припадника ОВК. Године 2005. осуђен је на пет година затвора због убиства тројице Албанаца током рата, а у време сукоба у Македонији словио је за главног организатора припадника ОВК са Косова у Македонији.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара