Скупштински одбор за екологију подржао преговарачку позицију за поглавље 27

Одбор за заштиту животне средине Скупштине Србије дао је позитивно мишљење о Преговарачкој позицији Србије за Међувладину конференцију о приступању Србије Европској унији за поглавље 27 – Животна средина и климатске промене.

На седници којој је председавала Маја Гојковић, председница Скупштине и Одбора за заштиту животне средине, министар заштите животне средине Горан Триван истакао је да је преговарачка позиција за Поглавље 27 веома комплексан документ на чијој изради се радило више од две године, а било је укључено 28 институција и око 150 људи.

Како је саопштено из Скупштине, он рекао и да је у два круга неформалних консултација, Европска комисија изразила велико задовољство због спремности Србије за ово поглавље.

Навео је и да осим текста Преговарачке позиције, која детаљно описује статус и планове имплементације, поменути документ садржи и 14 стратешких докумената.

Министар је навео да улагања у сектор вода и сектор отпада могу достићи око 7,5 милијарди евра, тако да је предвиђено да се такве инвестиције финансирају из фондова ЕУ (64 одсто), државног (18 одсто) и локалног (четири одсто) буџета и фондова и зајмова (14).

Потреба за нових 1.450 људи у области екологије

Додао је да су преговарачка група и Министарство заштите животне средине, у оквиру Акционог плана за развој административних капацитета у области животне средине, идентификовали потребу запошљавања око 1.450 радника у свим институцијама на свим нивоима које се баве животном средином.

"Преговарачка група и Министарство заштите животне средине као водећа институција показали су да имају стратешку визију у овој области и да тачно знају који се кораци од Србије очекују како би се у наредном периоду побољшало стање у животној средини и у крајњој линији испунили захтеви Европске уније у овом поглављу", рекао је Триван.

Напоменуо је да су припрема за преговоре и развој преговарачке позиције неопходан део процеса придруживања ЕУ али не и крајњи циљ.

"Најважније је то што користећи регулаторно искуство из ЕУ можемо боље да управљамо разним еколошким проблемима овде у Србији. ЕУ је развила низ алата за обезбеђивање доброг квалитета ваздуха, чистих вода, високу стопу рециклаже отпада и управљање индустријским загађењем. Србија се сусреће са проблемом квалитета ваздуха у Београду и другим градовима", нагласио је Триван.

Унапредити систем контроле квалитета ваздуха

Рекао да у тој области нема краткорочних решења и да се, да би се променила ситуација, морају унапредити постојећи системи надгледања који ће омогућити бољу процену стања и утицаја на квалитет ваздуха.

"Морамо тежити чистијем транспорту, мање загађујућим индустријама, коришћењу горива високог квалитета, промени понашања и одрживим системима грејања домаћинстава", указао је Триван.

Додао је да је приступање ЕУ пружа добру прилику за Србију да побољша стандарде заштите животне средине који су од суштинског значаја за побољшани квалитет живота грађана.

"Активности које имају за циљ постизање еколошких стандарда ЕУ одражавају амбицију Србије да животна средина гарантује здравље, сигурност и бољи квалитет живота њених грађана, јер загађење има озбиљне здравствене последице. Спровођење ЕУ регулативе и Поглавље 27 имају за циљ да заштите грађане од еколошких ризика по здравље", закључио је Триван.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво