Селаковић: Србија јасно и недвосмислено подржава дејтонску БиХ

Генерални секретар председника Републике, Никола Селаковић каже за РТС да постоји једна јасна забринутост Срба у БиХ нарочито у Републици Српској. Уверен је да ће председник Вучић успети да умањи те тензије и да стави до знања да Србија јасно и недвосмислено подржава дејтонску БиХ.

Никола Селаковић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да Србија поштује и уважава Босну и Херцеговину у којој се одлуке доносе саглашношћу и консензусом три констутативна народа – Срба, Хрвата и Бошњака.

"Србија има врло озбиљан и одговоран став када је у питаљу БиХ који гласи: поштујемо и уважавамо Босну и Херцеговину која је састављена од два ентитета – Републике Српске и Федерације БиХ. Поштујемо Босну и Херцеговину у којој се одлуке доносе сагласношћу и консензусом три констутативна народа – Срба, Хрвата и Бошњака", наводи генерални секретар председника Републике.

Додаје да постоји забринутост Срба у читавој Босни и Херцеговини, нарочито у Републици Српској. 

"Уверен сам да ће председник Србије Александар Вучић на данашњем састанку покушати да умањи и ублажи те тензије, али и да јасно и недвосмислено стави до знања да Србија подржава дејтонску Босну и Херцеговину", наводи Селаковић.

Каже да ће састанку присуствовати сви позвани представници свих парламентарних странака из Републике Српске, односно српских странака из Босне и Херцегвине.

"Уверен сам да је ово добар знак и свакако јасан сигнал једне забринутости која постоји код нашег народа", наводи Селаковић.

Осврћући се на изјаву Метју Палмера да је могућа измена Дејтонског споразума наводи да не постоје непроменљиве ствари али да за то мора да постоји сагласност сва три констутативна народа – Срба, Хрвата и Бошњака.

"Не постоје непроменљиве ствари али када желите нешто да мењате, онда је за то потребна и сагласност оних који су нешто сачинили пре тога. БиХ је састављена од два ентитета и три констутативна народа, доношење одлука подразумева сагласност сва три констутативна народа – Срба, Хрвата и Бошњака", објашњава генерални секретар председника Републике.

Поручује да Србија има константу у свом односу према БиХ и да поштује дејтонску Босну и Херцеговину. 

Додаје да је Србија током протеклих година бројним пројектима обухватила свих 63 општина у Републици Српској, помогла кроз изградњу или обнављање обданишта, вртића, школа, амбуланти, болница, инфраструктурних пројеката.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво