Дијалог на ФПН-у – данашњи састанак најконструктивнији до сада

Представници власти и опозиције одржали су на Факултету политичких наука шести састанак у оквиру "Дијалога о изборима 2020", на тему заштите и унапређења бирачког права.

За округлим столом на Факултету политичких наука све је мање представника опозиције.

Покрет слободних грађана и даље је ту због најаве да ће у дијалогу убудуће посредовати европски парламентарци. Од тога, кажу, зависи и одлука о евентуалном бојкоту избора.

Петар Милетић из Покрета слободних грађана сматра да је то кључно.

"Ми још нећемо донети ту одлуку, још разматрамо, док год постоји шанса да се побољшају изборни услови", рекао је Милетић.

Предлог за боље изборне услове у име СНС-а представио је министар унутрашњих послова и члан Председништва странке Небојша Стефановић.

Конкретан сет мера његова странка ће, каже, изнети у понедељак.

"Предвидели смо одређене измене закона који се могу усвојити у релативно кратком року. Пооштравање казнене политике кроз више надлежности агенције за борбу против корупције, мере за забрану функционерске кампање, злоупотребе ресурса јавних предузећа", навео је Стефановић.

Конкретне предлоге прихватили су и социјалисти.

Жарко Обрадовић из СПС-а истиче да је данас изнето много добрих предлога које СПС прихвата.

"Ми смо спремни да предлоге преточимо у закон", поручио је Обрадовић.

Обе стране истичу да је данашњи састанак био најконструктивнији до сада и да би могао да промени предизобрни процес.

Лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић сматра да је бојкот најгора одлука која може да задеси Србију.

"Идеја да се бојкотују избори и са друге стране став председника Србије Алекснадра Вучића да то прихвати ноншалантно је катастрофа", рекао је Јовановић и навео да је данас прихваћено доста важних ствари - да је СНС направио искорак.

Представник Покрета Социјалиста Бојан Торбица сматра да је данашњи дијалог показао да је било потребно мало више стрпљења да се дође до одређеног решења.

Живота Старчевић из Јединствене Србије шесту рунду је оценио као најконкретнију до сада.

Шаша Шућуровић из Лиге социјалдемократа Војводине рекао је да ће ЛСВ о изласку на изборе одлучивати у складу са тим да ли се поштују изборна правила која како је додао, морају да се мењају.

Владимир Ђурић је поручио да ће Странка модерне Србије проучити предложени сет мера како би имали јасан став о томе у којој мери оне унапређују изборне услове.

Представник Демократске уније Рома Душко Јовановић говорио о потреби да се Ромима, који су као најугроженија заједница подобни за злоупотребе пред изборе, јасно објасне бирачка права, али и чињеница да и онај ко прима мито чини кривично дело као и онај ко га даје.

Немања Ненадић из Транспаренсија оцењује да важно то што се данас чуло да ће се мењати неки од закона.

Раде Вељановски из Грађанског демократског форума каже да нема илузија да ће они престати са тим, јер кампања траје перманентно, не чека се да се објаве избори.

"Ми очекујемо да се нешто догоди, не може се анулирати предност. Ми имамо седам месеци до избора. Ако се у наредних седам месеци нешто промени то ће бити добро", истиче Вељановски.

Антонијевић након састанка: Постигнут напредак

Извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић, након шесте рунде разговора, наводи да је постигнут известан напредак.

Антонијевић каже да су од СНС-а добили документ са предлогом конкретних мера, који, између осталог, говори шта се може учинити за 30, а шта за 60 дана.

То, како је додао, показује да се схвата хитност ситуације да се законске измене и праћење спровођења закона морају јасно уредити.

"Ови разговори су довели до тога да имамо јасне напретке и сви очекују да ће се то завршити документом на који ће сви ставити своје потписе", рекао је Антонијевић и додао да ће документ касније бити дистриобуиран свима, како онима који су учестовали у разговору, тако и онима који су их напустили.

Истиче да је данашњим разговором исцпрељна и последња, четврта тема, коју је предвиђао дијалог на ФПН-у и да ће се сада разговори наставити са европским парламентарцима, у којима ће и Фондација учествовати.

Антонијевић је рекао да је након 45 дана ова врста разговора завршена, али да им је ФПН оставио отворена врата, ако постоји потреба да се дијалог настави.

Додаје и да је на данашњем састанку било речи и о извештавању РТС-а и да ће о томе такође бити вођен дијалог, како би се обезбедио, како каже, непристраније и равномерније извештавање јавног сервиса.

Антонијевић је додао да ће Републичко јавно тужилаштво, као и Државно веће тужилаца, имати активнију улогу на изборима, захваљујући чему ће грађани моћи да се осећају сигурније када дају свој глас.

Осим Савеза за Србију, који бојкотује изборе, ДСС-а, СРС-а и Доста је било, шестој рунди преговора нису присуствовали ни представници Републичког јавног тужилаштва и Државног већа тужилаца, уз објашњење да не учествују на политичким скуповима. Организатори резимирају резултате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво