Вучић: Нећу да водим земљу а да Америку имамо за непријатеља

Срби су пружили огромну помоћ свезничким пилотима у операцији "Халијард", подизали устанке током Другог светског рата, а Србија платила цену у борби против фашизма, и зато никада нећемо прихватити ревизионизам историје, ни промену прошлости у којем би напаћени српски народ био проглашаван за агресора на овим просторима, поручио је председник Александар Вучић. САД никад неће заборавити храброст српског народа, поручио је амерички амбасадор Кајл Скот.

Александар Вучић је у обраћању на обележавању годишњице операције "Халијард" истакао да је пре 75 година, било забрањено учити о тој акцији, као што је, каже, било забрањено градити ауто-путеве кроз централну и западну Србију, што данас више није случај. 

Нисмо, каже, могли да учимо и то да су америчке трупе које су ишле у жестоки напад на немачке снаге у Румунији, где су биле највеће рафинерије, одакле су снадбевали немачке трупе и на Источном и на Централноевропском фронту, жестоком силом и огромним ваздухопловним снагама ишли да сруше нацистичке снаге.

Немци су се страховито снажно борили и нанели губитке савезницима, па су многи од њих морали да искачу из авиона, оштећеним авионима слетали овде на Галово поље.

"Многима је Србија била спас, народ у Прањанима и овог краја био је не само спас за њих и њихове породице, већ и за једну важну операцију 1944. године", рекао је Вучић.

Он је истакао да је поносан на чињеницу да су Срби од почетка сукоба са нацистичком армадом били антифашистички оријентисани, исказано не само кроз филозофске расправе, већ кроз жесток отпор партизанских јединица, али и примере, попут операције "Халијард", када се војска у отаџбини 1944. жестоко супротставила фашистичком непријатељу и помогла савезничким борцима.

Срби су, подвукао је, подизали партизанске устанке у Хрватској, БиХ, Србији, и то је доказ колику је Србија платила цену у борби против фашизма.

Само четири народа су у Другом светском рату пропорционално броју становника платила цену више од Срба, нагласио је председник.

"Зато никада нећемо прихватити ревизионизам историје, никада нећемо дозволити промену прошлости у којем би тако тешко страдални и напаћени српски народ био проглашаван за фашистичке слуге и за некога ко је био агресор на овим просторима", поручио је Вучић.

Са поносом ћемо да носимо српско име, додао је Вучић.

Српски народ је можда и други по броју цивила, који су страдали, пропорционално броју становника, а страдали су јер су били Срби, нагласио је Вучић.

Председник Србије је изразио захвалност америчким пријатељима што су чували од заборава "Халијард", операцију која треба да буде запамћена као место херојства и важности у пријатељству српског и америчког народа.

Србија жели пријатељске односе са САД 

Председник Србије запитао је Сједињене Државе зашто су жртвовали најлојалнијег савезника кроз историју, Србију, а ми ћемо, каже, морати да размислимо како смо, после величанственог савезништва у Првом и Другом светском рату, успели од Американаца, великих пријатеља, да направимо непријатеља.

Вучић је истакао да Србија жели пријатељске односе са САД, и да обе стране треба да размотре грешке које су довеле до тога да смо од великих пријатеља постали непријатељи.

"На другачији начин ћу да поставим једначину, коју је поставио Скот у свом говору да смо имали лоше односе за време Слободана Милошевића. Није ни лако ни Србима у РС, када су у питању односи са Америком у последњих 25 година, ни Србима Крајишницима, ни Србима са КиМ, нити у Србији. Морамо да се запитамо зашто је то тако. Замислите после оваквог величанственог савезништва у Првом и Другом светском рату шта смо све урадили и како смо успели да урадимо да од Американаца, великих пријатеља, направимо непријатеља. Јесмо ли погрешили или дозволимо себи да увек будемо безгрешни", запитао је председник Србије.

А САД је позвао да се запитају, макар да разговарају између себе, јер су велика сила, "да ли су и они, због својих глобалних сукоба са неким другим великим силама, жртвовали једног од највећих и најлојалнијих савезника и стали у страну свих других на простору бивше Југославије, из не баш јасних разлога".

"Ја отворено говорим о нашим и њиховим грешкама. Тек када јавно будемо говорили о томе и сумирамо све, моћи ћемо да успоставимо искрено пријатељство", уверен је Вучић.

Вучић је указао да амбасадор САД у Србији Кајл Скот за непуне две недеље напушта Србију, и да му је захвалан на ономе што је чинио на поправљању односа две земље, што је био отворен за разговоре, који нису, неретко, били лаки, јер им се нису увек интереси поклапали, пре свега око Косова и Метохије.

Амбасадору Скоту је рекао да из публике није чуо ниједан звиждук, само једног човека који је рекао, и то не претећи, већ желећи да каже да му је жао што су САД погрешле око Косова.

"То говори колико српски народ воли и чека боље односе са САД. Нема Србина овде који на овакве речи не аплаудира. Молим вас, а знам да нећете због мале Србије да мењате спољну политику, да пренесете вашој влади, која по први пут после много година жели да нас чује, не кажем да се слажу, али желе да нас саслушају по питањима која су најтежа за нас и око којих се никада нећемо договорити, да нећу да будем председник земље која има Америку за непријатеља. Србији је било доста крви, пропадања, хоће посао, путеве и ауто-путеве, да живи боље и зато вас молим да тај наш вапај разумете", рекао је Вучић.

Присутне је замолио за аплауз, како је казао, за српску легенду, Србина Крајишника из Славоније и Лике Давида Вујића, једног од седморице величанствених који су обезебдили да Американци кроче својом ногом на месец.

"То је легенда Америке, али и српска легенда која се никада није одрекла својих корена, која долази у срце Србије да би био са својим народом. Нема ког Србина у својој кући није примио, коме нису добродошлицу указали, и то српско гостопрмство показао и Американцима. Оно што је радио је радио са још шесторицом Срба, Срба са свих простора бивше Југославије. Били су америчка памет да би се попели на месец. Молимо да део тог малог дуга који смо пружиили САД само кроз мало више разумевања вратите", нагласио је он.

Вучић је нагласио да ће Србија у сваком знаку и потезу САД тражити симболе пријатељства и рекао да верује у пријатество Србије и Америке.

Скот: САД никад неће заборавити храброст српског народа

САД никад неће заборавити храброст српског народа, поручио је амерички амбасадор у Србији Кајл Скот из Прањана и рекао да је операција Халијард пример како обични људи могу да се уздгину до херојских висина и шта је све могуће кад се посветимо циљевима већим од нас самих.

"Американци и Срби су стајали раме уз раме пишући страницу историје пре 75 година, са нама су данас и потомци неких од спасених пилота. Данас се поносимо њиховим подвигом. Дошао сам данас овде као што сам и сваке године долазио, откако живим у Србији, да изразим захвалност и да кажем да САД никада неће заборавити храброст српског народа, нити храброст Срба из Прањана", рекао је Скот обративши се на српском језику окупљенима на обележавању 75. годишњице операције Халијард. 

Скот се обратио и потомцима савезничких пилота на енглеском поручивши: "Добро дошли на поље хероја, ово је место где су ваши преци у највећој операцији спасени. Људи око вас су потомци храбрих Срба који су делили све са њима и показали пријатељство као и у многим другим приликама. Стајали смо заједно као, и у Првом, тако и у Другом светском рату раме уз раме, као што и данас се заједно суочавамо са изазовима 21. века", рекао је он.

Данас се сећамо прошлости, рекао је Скот, славимо њихово јунаштво.

"Нека нам то сећање на њих буде блистави пример за будућност, молимо се да ратне страхоте више никад не додирну тло Србије. Нека прича о њима буде модел за будућност", закључио је амерички амбасадор.

Како је рекао, верује да се, уз ветар који дува кроз крошње дрвећа на пољу на којем су се окупили данас, чује ехо наших предака, којима није дато рођењем да буду ни војници, ни јунаци.

"Рођени су као сељаци, механичари, учитељи и сви су увучени у рат, не својом кривицом али су постали јуанци. Српски јуанци, амерички јунаци, наши јунанци", поручио је Скот.

Подсетио је да су и савезнички авијатичари који летели изнад југословенске територије да би бомбародвали Вермахтове погоне нафте у Румунији несумњиво били хероји.

"На њих је отворена застрашујућа ватра, стотине њих се није вратило, стотине је било принуђено да искочи из авиона изнад југословенске територије а оне који су имали среће пронашли су партизани или јединице краљеве војске", подсетио је Скот и навео да су се на крају сви окупили на овом месту уз помоћ Срба који су ризиковали своје животе и животе својих породица да би заштитили те странце и помогли им да се врате кућама.

Пружили су им склониште, лечили ране и делили оно мало хране што су имали зато што су сви били браћа у борби против заједничког непријатеља, додао је он.

"Ти обични људи, Срби, били су такође хероји, својом хуманошћу су показали хероизам без премца, и преузели ризик са каквим нико не треба да се суочи. Када су вести о судбини 500 пилота стигле до Запада организован је план и организовано спасавање у највећој ваздушној операцији те врсте у историји", навео је Скот. 

Потомци неколико спашених америчких ваздухопловаца су допутовали у своју прву посету Србији како би се упознали са потомцима породица које су спасиле њихове очеве и учествовали на обележавању годишњице.

Председник Фондације "Халијард" Џон Капело доделио је председници Скупштине Маји Гојковић захвалницу која се сваке године додељује породицама чији су преци учествовали у спасавању савезничких пилота у истоименој операцији. 

Операција Халијард је била највећа операција спасавања оборених америчких и савезничких ваздухопловаца икада.

Спасавање је организовано од августа до децембра 1944. године, са писта направљеним у руралним деловима Немцима окупиране Србије.

Више од 500 ваздухопловаца је евакуисано из Прањана, захваљујући несебичној подршци српског народа, који се бринуо о ваздухопловцима, и изградио писту како би омогућио њихово спасавање.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво