Операција Халијард – сећање на спасавање америчких пилота

У Прањанима у општини Горњи Милановац обележено је 75 година од Операције Халијард. Свечаности су присуствовали председник Србије Александар Вучић и амбасадор САД Кајл Скот.

Прича о храбрости пријатељству мештана овог краја и америчких војника те 1944. године још је жива.

У прањанској школи "Иво Анрић" читав један хол посвећен је овој акцији, а ту су и фотографије и сећања на мисију Халијард.

Мештани овог краја у послертаним годинама успели су да ступе у контакт са неким од америчких пилота које су чували. Скривали су их и хранили током неколико месеци пре него што су евакуисани у ваздушну луку Бари.

Домаћинство Радише Јевтовића из Леушића било је домаћин седморици америчких пилота тих ратних година, а пилот Чарлс Дејвис више пута је боравио као и његови потомци у породици у Леушићима.

Сваке године на годишњицу Операције окупљају се потомци и фамилија пилота и ти сусрети у заиста дирљиви.

"Од пре две три године нема више преживелих, сада долазе њихови потомци, унуци синови и верујте они то доживљавају емотивније него преживели", каже Радиша Јевтовић из Леушића.

"Начин на који су се ови људи бринули о мом оцу, одвајали од уста да би их нахранили, ризиковали живот јер су Немци могли да их убију, за мене је то потпуно невероватно. Мој отац је успео да се повеже са породицом Јевтовић 1996. године и то нам је постала друга породица. Толико смо захвални српском народу за милост и великодушност", каже Бардабара Дејвис Хадспет, ћерка Чарласа Дејвиса.

Године 2015. основана је и Халијард фонадација која има за циљ да едукује људе о значају ове акције како у Србији тако и у САД. Фондација кроз разне акције помаже овај крај, а план је и да се на Галовића пољу у будућности изгради и Меморијални центар.

"Са војног аспекта ова мисија је невероватна. Спасити 500 пилота без жртава и губитака подједнако је важно как и хумани аспект ове приче. Овде у се вечерас први пут среле породице Роберта Кола и Чарлса Дејвиса који су били у истом авиону који је оборен. Обојица су преживела. Чували су их Срби", каже Џон Капело, председник Халијард фондације. 

Они су после наставили живот, основали породице и њихови су се потомци први пут срели, дошли су да одају почаст Србима који су спасили њихове очеве и таквих прича има пуно, наводи Капело и додаје да је тај хумани део мисије Халијард најважнији. 

Операција Халијард била је у историји највећа операција спасавања оборених америчких и савезничких ваздухопловаца.

Спасавање је организовано од августа до децембра 1944. године, са писта направљених у сеоским деловима окупиране Србије.

Из Прањана је евакуисано више од 500 пилота.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво