Брнабић: Промениле се ствари, хвала Земану што покреће дебату

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да јој је чешки премијер Андреј Бабиш поновио да је спреман да са председником Милошем Земаном, као и у форматима које та држава има, разговара о могућности да Чешка повуче признање независности Косова.

Ана Брнабић је пренела српским новинарима у Прагу да јој је Бабиш казао да је Земанова изјава била јако запажена у Чешкој и да је изазвала доста расправе и дискусије.

Премијерка је додала да није могла о томе шире да разговара са чешким премијером, јер је посета била регионална, а не билатерална.

Коментаришући изјаву чешког председника да ће покренути дискусију о томе да та земља повуче признање независности такозваног Косова, Брнабићева је подсетила да чешки парламент није дискутовао о томе, те да је одлуку донела влада у техничком мандату, што је, додаје, неуобичајено.

Она је, с друге стране, захвалила Земану јер је, каже, макар отворио ту дебату.

"Постоје неке ствари које, морам да признам, мени нису јасне, али опет то показује и каква смо земља били 2008. године, када је Косово самопрогласило независност. Да сам тада била председник Владе, прва ствар би била да партнере и пријатеље у Чешкој замолим да не доносе тако важне одлуке у техничком мандату", рекла је Брнабићева.

Она је навела да је дебата о повлачењу признања тзв. Косова интерна ствар Чешке и напоменула да је та земља добар партнер Србији.

"Мислим да се много ствари променило од 2008. до данас. Приштина је показала да нема капацитет да води институције, да не поштује ни људска, ни мањинска права, ни споменике културе, да нема ширину која је потребна да сви грађани који живе на тој територији буду равноправни и једнаки", приметила је Брнабићева.

Председница Владе Србије присуствовала је радном ручку који је у прашком замку одржан у оквиру састанка Вишеградске групе и премијерâ Западног Балкана. 

Премијери земаља Вишеградске групе током састанка са председницима влада земаља Западног Балкана усвојили су Декларацију о недвосмисленој подршци приступању земаља тог региона Европској унији, преноси МИА. 

На конференцији за новинаре у Прагу, премијер Чешке је на питање РТС-а рекао да не види разлог зашто би Чешка променила мишљење о признању независности Косова.

Ако успемо да решимо питање интеграције Србије у ЕУ, убрзаће се процес интеграције целог региона Западног Балкана јер је Србија кључ за отварање ових врата, поручио је мађарски премијер Виктор Орбан. 

Следећи сусрет лидера нашег региона и Вишеградске четворке је већ за 20 дана и то на председничком нивоу и то такође у Чешкој. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи