У Прагу потписана декларација о Западном Балкану на путу ка ЕУ

Премијери земаља Вишеградске групе током данашњег састанка са председницима влада земаља Западног Балкана усвојили су Декларацију о недвосмисленој подршци приступању земаља тог региона у Европску унију, преноси МИА.

Они су у декларацији изразили уверење да уједињење Европе неће бити потпуно без приступања Западног Балкана ЕУ.

У тексту декларације са наглашава да је политика проширења ЕУ механизам од непроценљиве вредности за достизавање безбедности, стабилности и просперитета на Западном Балкану.

"Постојање кредибилне политике проширења ЕУ представља стратешку инвестицију о безбедности, стабилности и просперитета ЕУ", истиче се у декларацији.

У овом документу Вишеградске групе, коју чине Мађарска, Пољска, Чешка и Словачка, напомиње се да ће процес приступања остати базиран на заслугама и да ће зависити од објективно постигнутог напретка.

Такође позивају се све заинтересоване стране у ЕУ, пре одржавања састанка Савета за опште послове у октобру, да очувају и ојачају позитивни импулс и енергију која је произашла из реформског процеса и да отворе приступне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом.

У декларацији се напомиње да ће то представљати значајан замах за цео регион и гаранција да ће ЕУ наставити да има водећу улогу у позитивној трансформацији региона.

У складу са Стратегијом ЕК за Западни Балкан из фебруара 2018. године очекује се да ће приступне преговоре са Србијом и Црном Горобм бити убрзани у току мандата нове Комисије, као и да ће бити убрзан реформски процес у БиХ и на КиМ.

У декларацији се закључује да Западни Балкан има стратешку улогу у процесу диверзификације енергетских извора Европске уније преко Јужног коридора и изразили спремност за сарадњу на том пољу између земаља Вишеградске групе и Западног Балкана.

Председница Владе Србије Ана Брнабић присуствује радном ручку који се у прашком замку одржава у оквиру састанка Вишеградске групе и премијера Западног Балкана. 

број коментара 0 Пошаљи коментар