Орбан: Србија је кључ за интеграцију Западног Балкана

Ако успемо да решимо питање интеграције Србије у ЕУ, убрзаће се процес интеграције целог региона Западног Балкана јер је Србија кључ за отварање ових врата, поручио је мађарски премијер Виктор Орбан.

Виктор Орбан је на питање да ли је за Србију добро што је за комесара за проширење предложен Ласло Трочањи, рекао да би му, да је он Србин, било драго, и то из три разлога.

У том контексту је подсетио да је Мађарска председавала ЕУ у време када се завршавао процес интеграције Хрватске Унији и када су се решавала важна питања с чиме се, како је навео, његова земља добро изборила.

Орбан је, стога, рекао да је Мађарска земља која има искуства са евроинтеграцијама.

Истиче да се много људи у Мађарској сећа да је животни стандард у Србији некада био бољи.

"Знамо шта је Србија била и шта може да постане. Ако постоји позитивана визија Србије, то је мађарска визија", рекао је Орбан, додајући да су Мађари некада желели да живе у земљи где је квалитет живота био као у бившој Југославији.

Наглашава да су контакти између Србије и Мађарске добри.

Додаје да је, када се говори о проширењу, Србија кључна земља.

"То је највећа земља, имају велику војску, економију и популацију. Ако успемо да нађемо решење за интеграцију Србије, процес интеграције целог региона биће убрзан јер је кључ за отварање ових врата Србија", закључио је Орбан.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. сеп 2019, 19:51) - 1244 [нерегистровани]

Kosmet je istorijski, duhovni i zavetni ključ Srbije.

Mađarska treba da počne da priznaje suverenitet, teritorijalni integritet i kulturni identitet Srbije.