Састанци Брнабићеве на маргинама самита у Познању

Председница Владе Ана Брнабић састала се на маргинама самита у Познању са, између осталих, британском премијерком Терезом Меј, немачком канцеларком Ангелом Меркел, са француским премијером Едуардом Филипом, као и са македонским премијером Зораном Заевим.

Ана Брнабић је на маргинама Самита ЕУ–Западни Балкан имала више билатералних сусрета.

Учешће на самиту почела је састанком са европском комесарком за транспорт Виолетом Булц са којом је прецизирала отварање Транспортне заједнице са седиштем у Београду 13. септембра 2019. године.

Премијерка се састала и са Терезом Меј, са којом је разговарала о таксама које је Приштина увела на производе из централне Србије.

Такође, разговарале су и о односима Србије и Велике Британије. Брнабићева је навела да јој је Мејова пренела да је све већи број британских инвеститора заинтересован за улагање у Србију због чега је данас, каже, било речи и о трговинском споразуму између две земље.

"Једношалтерски систем са Северном Македонијом"

Председника Владе Србије се састала са колегом из Северне Македоније, Зораном Заевим, а новинарима је рекла да је са њим разговарала о једношалтерском систему, наводећи да је реч о иницијативи која је покренута током Берлинског процеса.

Нада се да ће до краја јула Србија и Северна Македонија ратификовати споразум о међусобном признавању ауторизованих економских оператера и да ће бити упостављен "једношалтерски систем" на граничним прелазима (Табановце и Прешево).

"То значи да ће се мање чекати на границама", напоменула је Брнабићева.

Објаснила је да у овом тренутку једино Северна Македонија и Србија у оквиру Цефте имају сертификоване економске оператере.

Наводећи да је споразум Цефта блокиран од стране Приштине, Брнабићева је рекла да се проналазе "бочни начини" за сарадњу и да се сада више ради на билатералном нивоу са другим земаља док, како каже, Цефта не профункционише.

На магинама самита, Брнабићева је разговарала и са немачком канцеларком Ангелом Меркел, која је похвалила Србију на састанку шефова влада у региону.

Такође, разговарала је и са француским премијером Едуардом Филипом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво