Брнабићева: Надам се да ће Тереза Меј уразумити Харадинаја

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је у Познању да је с британском премијерком Терезом Меј разговарала о таксама које је Приштина увела на производе из централне Србије. Мејова је рекла, навела је Брнабићева, да ће косовског премијера Рамуша Харадинаја позвати да их укине.

Ана Брнабић је новинарима рекла да се нада да ће Тереза Меј можда имати неки утицај да се Рамуш Харадинај уразуми. Пожелела је Мејовој велику срећу у разговору са косовским премијером.

"Немам велика очекивања, али надам се да ће неко успети да му објасни да таксе, пре свега, штете Албанцима на Косову и Метохији", рекла је Брнабићева, која је имала низ билатералних састанака на маргинама самита у Познању.

Додала је да су од увођења такси малопродајне цене порасле за 5,3 одсто и да је њихов трговински дефицит порастао за 6,4 одсто.

"Разумем да је то један популизам који је Харадинају донео у кратком року велику популарност, али они воде себе у самоизолацију. Нисам срећна због тога, јер тако штете целом региону", напоменула је Брнабићева.

Како је рекла, тужно је видети да је ситуација, после свих година раста у трговинским односима у региону, данас лошија.

"Нама није потребно признање од стране Приштине"

Премијерка је изјавила да не зна шта значи да Приштина призна неку земљу која је чланица УН. "Нама апсолутно није потребно признање од стране Приштине", поручила је Брнабићева.

Поводом изјаве Рамуша Харадинаја у Познању да је Приштина спремна да води дијалог са Београдом о међусобном признавању у постојећим границама, Ана Брнабић је новинарима рекла да тај став говори да они не желе дијалог.

О чему дијалог, ако се у њега улази са већ одређеним решењем, упитала је премијерка.

Додала је да "међусобно признање није на столу" и поручила да јој је жао што Приштина не жели дијалог.

"У сваком случају, Харадинај не жели дијалог. Он политички спинује да жели дијалог, а с друге стране говори о решењу дијалога. Мислим да нико, од Србије до међународних партнера, на такве спинове на пада", рекла је Брнабићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво