Чланице Вишеградске групе подржале чланство Србије у ЕУ

На састанку Одбора за европске послове држава чланица Вишеградске групе, који је одржан у Братислави, закључено је да су препознати напори Србије у спровођењу реформи, као и да би то требало да се одрази кроз повећање броја отворених и затворених поглавља.

Чланице Вишеградске групе (В4) осудиле су увођење такси од 100 одсто на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине и пружиле подршку чланству Србије у ЕУ, за које ће се, како су се изјасниле, заложити и на 61. Пленарном састанку КОСАК, саопштено је из парламента.

На састанку се обратио председник Одбора за европске интеграције Ненад Чанак који је истакао да је част бити међу онима који разумеју позицију Србије и важност европских интеграција.

Нагласио је да су на Балкану вечни проблем границе, те да је зато потребно учинити да те границе нестану, а то се, како је рекао, може учинити само чланством у ЕУ.

Чанак је објаснио специфичност позиције Србије, која, каже, произилази из односа са Европском унијом и Русијом.

"Питање безбедности Срба на Косову и Метохији једна од кључних тема и то се не може решити без јаке Србије, која треба да постане тачка сарадње, уместо тачка сукоба Истока и Запада", указао је Чанак.

Рекао је да се Србија може похвалити тиме што њена друга покрајина – АП Војводина има најмногојезичнију Скупштину у Европи, што је такође вредност коју би унела у ЕУ.

Чанак је навео и да Европска унија мора бити гарант мира и стабилности и да је Србија спремна да пружи свој допринос и истакао као значајне помоћ и подршку држава чланица Вишеградске групе како би Србија што пре постала чланица ЕУ.

На састанку је говорио и бивши председник Владе и министар правде Словачке Јан Чарногурски који је истакао два главна проблема Србије – чињеницу да се Србија види као савезник Русије, али и проблем Косова и Метохије, који је настао услед кршења Резолуције 1244.

Нагласио је да се Словачка стиди што је дозволила прелетање борбених авиона изнад своје територије 1999. године, те да је сигурно да други пут не би дала овакву сагласност.

Народна посланица и једна од чланица српске делегације на састанку Дубравка Филиповски је у осврту на коментар о односима Русије и Србије нагласила да је чланство у ЕУ главни спољнополитички приоритет Србије, о чему сведоче и подаци о трговинској размени са државама чланицама ЕУ од 65 одсто, трговинска размена са државама ЦЕФТА износи 18-25 одсто, док је са осталим државама она свега 15 одсто.

На састанку Одбора за европске послове држава чланица Вишеградске групе делегацију Народне скупштине Србије чинили су Ненад Чанак, Весна Марковић и Дубравка Филиповски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво