Протести "1 од 5 милиона" широм Србије

У више градова у Србији одржани су протести "Један од пет милиона". Уз различите транспаренте и заставе захтеви се понављају – оставка власти, једнаки услови за све и решавање локалних проблема.

У Новом Саду је одржан шести по реду протест "Један од пет милиона". Грађани су се окупили на платоу испред Српског народног позоришта, где су им се обратили професори Чедомир Чупић и Радивоје Јововић.

Након говора, грађани су кренули у протестну шетњу централним градским улицама, у којој су застали поред зграде Радио телевизије Војводине, где су буком подсетили на њихов захтев за објективним и непристрасним извештавањем, а затим шетњу наставили до Градске скупштине и зграде Владе Војводине. Грађани су носили заставе Србије и Војводине и бројне транспаренте.

По седми пут Нишлије су се окупиле на протесту – Ниш без страха.

Окупљенима се обратио адвокат Божо Прелевић, који је истакао да су Србији потребни фер и поштени избори, јер како је рекао овој власти незадовољни грађани неће опростити уништене институције, нападе на слободу медија, судство и независна тела.

Организатори су подсетили на десет захетава међу којима су - оставке министарке Зоране Михајловић и градоначелника Ниша Дарка Булатовића, враћања граду аеродрома "Константин Велики", расветљавање свих случајева паљења аутомобила и обезбеђење свих пружних прелаза у Нишу рампом и светлосном сигнализацијом.

На трећој протестној шетњи "1 од 5 милиона" у Суботици, организатори су упитали надлежне у суботичкој топлани зашто је грејање поскупело, и изразили забринутост због стања у "Суботицатрансу" наводећи масован одлазак возача у иностранство, због чега трпе грађани.

Учесници протеста прошетали су централним градским улицама дувајући у пиштаљке.

На протестном скупу говорили су – Горан Шушљик, београдски глумац рођен у Суботици, Петар Митрић, филмски радник из Суботице и Арпад Черник, глумац из Суботице који се обратио на мађарском и српском језику.

У Панчеву је по четврти пут одржан протест "1 од 5 милиона", са ког је затражено да "Александар Вучић и његови људи оду с власти".

На протесту су говорили – Бранислава Костић, политиколог и професорка у пензији, Милојко Пантић, новинар у пензији и Ненад Живковић, панчевачки новинар.

"Слободни смо грађани зато што примећујемо зато што примећујемо да је здравље нашег друштва озбиљно нарушено, да је наше друштво 30 година болује од опасних друштвених болести, непостојања правне државе, владавине права и правне сигурности, политичке корупције, срастања трију грана власти, страначког запошљавања, негативне селекције кадрова и многих других", поручио је Живковић.

Протест је завршен шетњом до зграде Пензионог фонда, да би се подсетили како је држава смањила пензионерима примања.

Протест "1 од 5 милиона" је одржан и у Краљеву. Грађани су се окупили испред зграде Скупштине града, како би изразили своје незадовољство, како кажу – онима који воде државу. На скупу су говорили - Ђорђе Вукадиновић, филозоф, политички аналитичар и новинар др Драгослав Шумарац.

Након говора , окупљени грађани су кренули у протестну шетњу улицама града. Најавили су ново окупљане идућег петка.

На тргу "Карађорђев дуд" у Смедереву окупљеним грађанима су се обратили Јелисавета Татић Чутурило, професор на ФДУ, и Марко Степановић, глумац и водитељ.

Након обраћања окупљени су кренули у уобичајену протестну шетњу улицама Смедерева коју су завршили на главном градском тргу.

Обраћањем 89-годишње Зора Велимировић на Тргу глумаца у Крушевцу почео је још један протест "1 од 5 милиона".

Захтеви Крушевљана су остали непромењени – смена руководства ЈКП "Градска топлана", оставке оних који воде Град због веће цене грејања, да се три рачуна умање за 50 одсто, створе бољи услови за лечење и рад здравствених радника, спречи насиље на улицама Крушевца.

Пре шетње до Градске управе окупљенима су се обратили народни посланик Мирослав Алексић из Трстеника и крушевљанка Инга Ракић.

У Чачку је одржан шести протест "1 од 5 милиона" на коме су говорили професор филозофије у чачанској гимназији, Драган Матијевић и социолог и просветни саветник при Школској управи Чачак – Рада Каранац. 

По пети пут је у центру Врања, одржан протест "1 од 5 милиона". Учесници протеста су носили транспарент на коме је писало "Врање без страха, 1 од 5 милиона" и прошетали централним градским улицама.

Окупљенима су се на градском шеталишту обратили председник војног синдиката Новица Антић и посланица Двери Марија Јањушевић.

У Врањув је почело потписивање "Споразума са народом".

 На протесту "1 од 5 милиона" у Ваљеву, уз поруку "Ваљево без страха", поручили су да је "Србија првак света у извозу најсветијег ресурса које једно друштво може имати – високообразованих људи.

На протесту су говорили – генерал Свето Малиновић и Лука Трипковић, ваљевски сликар и писац.

Потписивањем подршке Споразума са народом Шапчани су започели шесто протесно окупљање и шетњу градским улицама.

Уз пароле – Почело је, Стоп злоупотребе деце у политичке сврхе, без истицања политичких обележја још једном су поновили захтеве, тражећи пет минута на РТС-у за протесте, једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном сервису, проналазак починиоца и налогодавац убиства Оливера Ивановића, оставку министра Небојше Стефановића и образложење плана за Косово.

Окупљеним у центру града обратили су се Миодраг Мишко Јовановић, професор правног факултета, Урош Ракић, председник ученичког парламента медицинске школе и новинар Срђан Шкоро.

Протест "Један од пет милиона" по четврти пут одржан је у Лозници. Окупљеним грађанима се обратио шабачки новинар Ненад Кулачин који је поручио грађанима да треба да пруже још већи отпор владајућем режиму.

"Овај град је под "Видоје надзором" и "Зете да ти видим пете" неке су од транспарената на поменутом протесту.

На протестној шетњи "1 од 5 милиона" у Зајечару је затражено да сви они који су се бавили политиком од 2004 године до данас и задужили град преко две милијарде динара, одмах поднесу оставке, од опозиционих одборника у Скупштини града се тражи да напусте ово здање и блокирају рад парламента, а од државе се захтева слобода Националних медија.

Окупљеним грађанима обратио се и глумац Бранислав Лечић тражећи од државе да укине, како је рекао, "владавину страха и манипулисње на изборима".

У Параћину је одржан први протест грађана против актуелне власти и председника Вучића. Окупљени грађани, после протестног саопштења, мирно су се разишли.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво