Кипар: Забрињавајући потези Приштине траже пажљив надзор

Портпарол Владе Кипра Продромос Продромоу наводи да је његова земља забринута због потеза и одлука Приштине које нису у складу са Резолуцијом УН 1244 нити са оним што је договорено између ЕУ и Косова.

"Наш председник је на Европском савету поставио питање пажљивог надзора односа ЕУ и Прштине, а у светлу забрињавајућих догађаја и одлука", изјавио је Продромос Продромоу за Танјуг.

Портпарол кипарске владе наводи да је председник Кипра Никос Анастасијадес на састанку лидера ЕУ у Бриселу поставио питање забрињавајућих потеза Приштине који се односе на успостављање војних снага и увођење тарифа на робу из Србије и БиХ.

"Одлуке нису у складу са УН Резолуцијом и са оним што је договорено између ЕУ и Косова. Председник Анастасијадес информисао је Европски савет да је током недавне посете Никозији председник Србије Александар Вучић изнео забринутост због намера Приштине да успостави војне снаге, без регионалног пристанка и уз кршење одговарајуће УН Резолуције", изјавио је Продромоу.

Наводи да је кипарски председник ЕУ лидерима током првог дана самита у Бриселу предочио и проблеме који су настли због увођења такси Приштине на робу из Србије и БиХ, а које су, према оцени Анастасијадеса, створиле велике проблеме за српске грађане на Косову.

"Важно је да су ЕУ партнери показали интерес за ову тему и да је Висока представница Федерика Могерини дала уверавања да ће предузети одређене мере", наводи портпарол кипарске владе за Танјуг.

"Једнострани потези шкоде општој ситуацији"

Званична Никозија наглашава да ЕУ мора да пажљиво надгледа ситуацију у региону, а сви партнери на Западном Балкану морају да покажу неопходну политичку вољу и зрелост како би имали "договорене акције, а не само једностране потезе" који шкоде општој ситуацији.

"Кипар посвећује велику пажњу ономе што се дешава у региону Западног Балкана као због својих односа са Србијом тако и због чињенице да нисмо много удаљени једни од других", рекао је Продромоу у изјави за Танјуг.

Висока представница Федерика Могерини је према изворима Танјуга на састанку ЕУ лидера синоћ у Бриселу оценила да постоје проблеми и да дели забринутост Кипра. Она се позвала и на забринутост генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга због трансфомације косовских безбедносних снага.

Европски дипломатски извори наводе за Танјуг да ће се Могеринијева питањем приштинских једностраних акција бавити и у понедељак за кад је заказан састанак Савета за стаблизацију и придруживање ЕУ Косово. Састанку би требало да присуствује и косовски премијер Рамуш Харадинај.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво