Могеринијева критички о таксама и трансформацији КБС

Током састанка ЕУ лидера у Бриселу кипарски председник Никос Анастасијадес и шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини говорили су о проблемима у дијалогу Београда и Приштине, тарифама на српску робу које "блокирају дијалог" и потезу трансформације Косовских безбедносних снага, за који су рекли да није добродошао, сазнаје "Танјуг" у Савету.

Дипломатски извори Танјуга у Европском савету кажу да се је питање Косова на самиту у Бриселу покренуо кипарски председник Никос Анастасијадес који је обраћајући се ЕУ лидерима поручио да је до ове инцијативе дошло након недавне посете српског председника Александра Вучића Никозији.

Председник Кипра је оценио да се ствари "не одвијају добро" у оквиру дијалога Београда и Приштине, поменуо увођење тарифа од стране приштинских власти на робу из централне Србије и затражио од шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини да извести државе чланице о стању у дијалогу Београда и Приштине.

Према изворима Танјуга, висока представница је поновила став Брисела да косовске тарифе "нису добар потез и да блокирају дијалог".

Истовремено Могеринијева је навела да постоје и "примедбе са приштинске стране" и да заједно са комесарима за преговоре о приступању Јоханесом Ханом и за трговину Сесилијом Малмстром ради на изналажењу решења за ту кризу.

У Европском савету за Танјуг кажу да је Федерика Могерини на састанку ЕУ лидера говорила и трансформацији Косовских безбедносних снага при чему је поновила став да "такав потез није добродошао нити је конструктиван".

Наводи се и да је оценила да унутар Косова постоји политички проблем где "председник и премијер не говоре истим језиком", те да то "компликује и блокира ствари".

Европски дипломатски извори наводе да се током разговора о дијалогу Београда и Приштине углавном говорило о проблемима који долазе са приштинске стране, а да о српској страни није било речи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво