Бериша: Тачи по налогу Вучића диже заставу Велике Србије

Бивши председник Албаније Саљи Бериша, који за себе каже да је одрастао са чврстом идејом уједињења албанске нације, критикује Хашима Тачија због идеје размене територија и поручује да "Тачи по налогу Вучића диже заставу Велике Србије".

Саљи Бериша каже да би, уколико је међународна заједница мишљења да је дошло време да се мењају границе на Балкану, требало да сазове међународну конференцију и предочи нове границе. Идеја да Тачи или Александар Вучић могу мењати границе није добра идеја, рекао је Бериша у интервјуу бечком дневнику Стандард.

Бивши председник Албаније истиче да Тачи на Косову нема никакву подршку и да не постоји нити једна политичка странка, ни институција која подржава ову иницијативу која је, како тврди, већ три деценије иницијатива Србије.

"Тачи покушава да прода један пројекат као албански, а који је увек био српски", тврди Бериша.

Што се предлога о размени територија тиче то, како тврди, није ништа друго него идеја Велике Србије.

"Она почиње код Митровице и наставља се до Босне. Велика Србија је у овом региону увек била извор нестабилности, ратова и конфликата. Ако будемо следили идеју промене границе идемо апсолутно ка конфликту, чишћењу и чисто етничких држава", тврди Бериша и и истиче да у региону нису проблем мањине, већ већине.

На констатацију да идеја разграничења има подршку разних лобиста у Европи, као и појединаца у ЕУ и САД Бериша тврди да је реч о људима који немају никакво знање о Балкану, осим Волфганга Петрича који подржава идеју, а добар је познавалац прилика у региону.

Бериша у тражењу објашњења због чега неки људи подржавају идеју разграничења, наводи да они сматрају да се, ако две стране договоре размену територија, томе се не треба супростављати, а друго објашњење је, како каже, то што "Србија има утицај и новац".

"Ради се о веома снажном утицају и веома много новца за ову иницијативу. Београд је сада у комотнијој ситуацији од када је пронашао Тачија, који подиже српску заставу. Патње које настају из тога видели би тек касније. Они који подржавају промену граница, као Федерика Могерији, која је највероватније просрпски опредељена, играју се са миром и ратом", тврди Бериша.

Албанског премијера Едија Раму оптужио је да користи Косово како би извршио притисак на ЕУ, што сматра да је погрешно и штетно.

Бериша тврди да Рама сада не може отворено да подржи идеју поделе Косова, а да постоје инсајдерске информације према којима је један од иницијатора тог пројекта. У том контексту помиње и Џорџа Сороша, као неког ко подржава пројекат промене границе.

На питање да ли и Американци учествују у лобирању за промену граница Бериша наводи да је једна од највећих доприноса САД у региону био то што су чврсти инсистирали на постојећим границама, што су, када су поједини Европљани тежили ка " једноставним решењима" и желели да мењају границе, били против.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво