Бабиш: Приштина не испуњава своје обавезе

Премијерка Ана Брнабић рекла је у Прагу, после разговора са чешким колегом Андрејем Бабишем, да Србима на КиМ прети хуманитарна кастрофа и да је потребно да се регион врати тамо где је био пре мера Приштине. Бабиш је истакао да Приштина не испуњава своје обавезе а да је став Београда конструктиван.

Брнабићева је на заједничкој конференцији за новинаре рекла да је искористила посету Чешкој, која је признала косовску независност, да председника Милоша Земана и премијера Бабиша упозна са изазовима са којима се уочава Србија и српски народ на Косову и Метохији.

Навела је да је иза Србије "тежак новембар" због мера које је увела Приштина на робу из централне Србије и БиХ, нагласивши да је Србима на КиМ ускраћена и штампа на метерњем језику.

"Немају ни слободу штампе, а најава трансформације косовских безбедносних снага у војску је посебно узнемирујућа чињеница и за Србију али и за регионални мир. Замолила сам Бабиша да помогне и утиче у ЕУ на то да се вратимо на питања од значаја за јачи и перспективнији регион, а не на подизање баријера", рекла је Брнабићева.

Како је истакла, Србима на КиМ прети хуманитарна катастрофа.

"Хајде да се вратимо тамо где је регион био 5. новембра", рекла је Брнабићева.

Бабиш је рекао да су разговарали о Косову и напетости која је све јача.

"Косово не испуњава обавезе и покушаћемо да учинимо све што је у нашој моћи да та напетост буде што мања. Сматрамо да је приступ Србије конструктиван", истакао је премијер Чешке.

"Односи одлични, чешки инвеститори заинтересовани"

Премијерка Србије је навела да две земље немају отворених питања ид а је сарадња је све боља.

"Захвални смо за подршку коју нам та земља пружа на путу европских интеграција", поручила је Брнабићева.

"Уручила сам позив председнику Земану да поново дође у посету Србији и он ми је и обећао да ће 2019. године доћи, а и вас, премијеру, такође очекујемо", рекла је Бранбићева.

Навела је да је Чешка одувек снажно подржавала агенду приступања ЕУ и промовисала Западни Балкан, а посебно Србију, од које, како каже, највише зависи стабилност региона и која и треба највише да повуче" ка ЕУ.

"Србија је данас отворила два поглавља, сада имамо 16 отворених поглавља од 35, два привремено затворена. Волела бих да та динамика буде јача, али разумем да ЕУ има своје комплексности. Али и ово је показатељ реформи", рекла је премијерка.

Посебно захвалила Прагу што је сада гласала да буду отворена три поглавља.

Такође, оценила је да је економска сарадња све боља и да је у последњих девет година она два и по пута увећана."

"Уочљив је динамичан тренд, а у првих десет месеци ове године забележен је раст од 17 одсто у односу на претходну годину. Велики број чешких инвеститора је већ присутан у Србији а многи су последњих дана били код мене на разговорима", додала је Брнабићева.

Навела да је, након што је ППФ група преузела Теленор, Чешка постала чеврти страни инвестирор у Србији, а подсетила је и на друге чешке инвестиције - фабрику "14.октобар" купила је "Чехословак група", Авала филм компанија "Себре".

"Са два чешка инвеститора разговори су у току. Пољопривреда, наменска индустрија, рударство су области за коју заинтересоване чешке компаније", рекла је Брнабићева.

Србија, како је рекла, има пуно да научи од Чешке, и навела податак да је незапосленост у тој земљи свега два одсто, што је најмање у Европи.

Захвалила се и Чешкој на томе што има контингент у оквиру Кфора и што доприноси осигуравању берзбедности на КиМ.

Рекла је и да је чешка национална мањина у Србији добро интегрисана и да такође доприноси јачању земље.

"Хвала за искрено пријатељство", закључила је Брнабић.

Бабиш је поручио да је Србија је за Чешку важан партнер, као и друге земље Западног Балкана.

"Наши односи су одлични и сарадња траје дуго и без проблема", рекао је данас Бабиш.

Бабиш је рекао да Чешка подржава Србију на путу евроинтеграција, и да разуме премијерку Србију када није задовољна приступним темпом, али да се нада да ће тај процес ићи брже.

Такође, он сматра да земље Западног Балкана, укључујући Србију, треба да приступе шенгенском простору.

Посебно је истакао значај потписивања Споразума о регулисању клириншког дуга, тј. дуга који је из времена СФРЈ, као и добру сарадњу у оквиру Мешовитог комитета за економску сарадњу, који данас има 11. заседање.

Према његовим речима, промет између две земље је прошле године износио 866 милиона чешких круна, а све је већи удео српског увоза.

"Биће ми драго ако Србија постане чланица СТО. Природни ресурси, енергетика, налазишта литијума, индустрија, то су области привлачне за чешке инвестироре и биће нам драго да посредујемо у остваривању конатаката", додао је Бабиш.

Сарадња иде у добром смеру, а ту је и сарадња у војној области", рекао је Бабиш.

Указао је да са аспекта српског извоза 77 одсто тога одлази у ЕУ, а тај раст ће се повећавати и даље.

Подсетио је да се на територији Србије још налази неколико хиљада миграната, као и да је Србија 2015. године преживела најјачи удар, те да Чешка помаже колико је у њеној могућности - издвојила је 27 милиона круна за помоћ, послала је и своје полицајце на границу.

Додао је и да је Чешка спремна да и даље помаже Србији када је реч о питању миграната, на начин како то буде тражила српска влада.

Брнабићева се састала и са председником Земаном и председавајућим Представничког дома чешког парламента Радеком Вондрачеком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара