Отписано 70 одсто клириншког дуга Србије према Чешкој

Потписан је Споразум о регулисању старог клириншког дуга Србије према Чешкој којим ће бити отписано 70 одсто тог дуга који потиче још из доба СФРЈ, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Мали је у саставу делегације на челу са председницом Владе Аном Брнабић која борави у посети Чешкој Републици.

"То је дуг који потиче још из СФРЈ и успели смо након тешких преговара да добијемо отпис 70 одсто дуга, да са 32,7 милиона долара дођемо на 9,8 милиона. То је једина ствар која је оптерећивала односе две земље у протеклих 25 година", рекао је Мали у Прагу.

Како је рекао, Србија има новац на рачуну, биће регилусан и тај стари дуг.

"Имамо ликвидност. Након што овај споразум буде ратификован имамо 45 дана да платимо 9,8 милиона долара", нагласио је он.

Решавање овог питања омогућава и отварање нове странице у односима две земље, како би се даље развијала сарадња, инвестиције, додао је Мали.

"Причали смо много о новим инвеститорима који долазе у нашу земљу из Чешке републике. То је сјајна ствар и зато желимо да ове старе дугове решимо што пре како бисмо отворили простор за даљи развој наших билатералних односа", закључио је Мали.

Чешка министарка финансија Алена Шилерова истакла је да ће постизање Споразума о решењу српског дуга још више побољшати односе две земље, за које је тај проблем из прошлости представљао оптерећење.

Потписивању Споразума присуствовала је председница Владе Србије Ана Брнабић, која је на челу делегације која борави у званичној посети Чешкој Републици.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи