Ана Брнабић са Милошем Земаном и премијером Бабишем

Премијерка Ана Брнабић састала се у Прагу са председником Милошем Земаном и премијером Чешке Републике Андрејом Бабишем. Тим сусретима претходило је потписивање споразума о регулисању клириншког дуга Србије према Чешкој још из доба СФРЈ.

Ани Брнабић је испред Крамарж виле, где је у току сусрет са премијером Бабишем, приређен свечани дочек, уз интонирање химни две земље. За дуго пријатељство између Чешке и Србије коме смо посвећени, порука је коју је српска премијерка Ана Брнабић уписала у Књигу гостију, након данашњег свечаног дочека у Прагу.

После састанка премијера биће одржан и састанак делегација.

Након тога, Брнабићева и Бабиш ће се обратити медијима.

Како се очекује, главне теме њихових разговора су билатерални односи, унапређење економске сарадње, као и европски пут Србије који званични Праг одлучно подржава.

Премијерка ће, такође, сигурно искористити прилику да саговорника упозна са ситуацијом на Косову и Метохији после мера Приштине које угрожавају и економска и људска права Срба који тамо живе.

Претходно, Брнабићева се састала са председавајућим Представничког дома чешког парламента Радеком Вондрачеком.

На почетку посете сусрела се и са чешким председником Милошем Земаном.

Пред почетак састанка са Земаном, потписан је и споразум о регулисању клириншког дуга Србије према Чешкој. Споразум су потписали министри финансија две земље, Синиша Мали и Алена Шилерова.

Посета Ане Брнабић Прагу пада у тренутку када се обележава 100 година од успостављања дипломатских односа између Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Чехословачке, а очекује се да ће ова посета бити подстицај за даље унапређење, пре свега економских односа две земље.

Уочи посте Чешкој, премијерка се састала са чешким амбасадором у Србији Томашом Кухтом и том приликом осврнула се на актуелну ситуацију изазвану једностраним мерама Приштине о увођењу такси од 100 одсто на робу из Србије, чиме је грубо прекршен споразум Цефта и угрожен опстанак и безбедност српског народа на КиМ.

Очекује се да ће и у Прагу Брнабићева истаћи да Србија наставља да позива на мир, те да би партнери из ЕУ требало да изврше додатни притисак на Приштину како би се створили услови да се дијалог о изналажењу компромисног решења настави.

Премијерка сутра борави у посети Словачкој.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи