Пацоли: Не верујем у политичко решење

Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли каже да је Приштина спремна да повуче стопостотно повећане царине за робу из Србије и БиХ само ако се спроведу сви потписани споразуми и ако између Београда и Приштине постоји "стопроцентни реципроцитет".

Пацоли у интервјуу за Дојче веле каже да лично не види шансе за решење косовског питања, али да верује у економско решење, што је интерес "обеју страна".

"Шта би то било? То говорим још од 2007, да север Косова треба да буде велика привредна зона где ће део територије припадати Србији, а део Косову, а да том привредном зоном управља неко трећи. Ту видим решење. Али, можда је за такве идеје још прерано", прецизирао је Пацоли.

Рекао је да повећање тарифа од 100 одсто за робу из Србије и Босне и Херцеговине "мора остати на снази", упркос осудама од САД, Немачке и других западних земаља.

"Морамо да им покажемо да и Косово има свој понос. Десет година смо држава. Не можемо да дозволимо да се даље гази оно што смо до сада постигли. Паметно би било од Срба да разумеју да је независност Косова реалност од 17. фебруара 2008. године. То се не може поништити", поручио је Пацоли.

Оцењује да се већ види "колико су ове царинске таксе болне за Србију".

"Зато верујем да ће и они схватити да нам не остаје ништа друго него да седнемо за сто као равноправни саговорници, као две независне државе, и причамо о будућности", закључио је Пацоли.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво