Гујон: Косовске таксе удар на опстанак Срба на КиМ

Француско-српски хуманитарац Арно Гујон каже за РТС да таксе од 100 одсто нису само удар на српску економију, већ и удар на опстанак Срба на КиМ.

"Срби са Космета су вредни, радни, производе доста тога у домаћој радиности, али нажалост не могу све сами да произведу, лекове на пример", рекао је Арно Гујон гостујући у Дневнику РТС-а.

Напомиње да доста људи на Космету преживљава захваљујући народним кухињама.

"Преко 2.000 људи сваког дана преживљава захваљујући једном оброку који добијају од народних кухиња", објашњава Гујон.

Истиче да се приштинске власти не задовољавају, како каже, тиме да малтретирају Србе на КиМ, већ сада малтретирају и све оне који им помажу.

Наводи да је ових дана планирано да Удружење купи у централној Србији два апарата за болнички центар у Грачаници – ултразвучни апарат и комору за развијање рентген филмова, у вредности од 30.000 евра.

Како објашњава, због забране српских производа на КиМ, одустало се од куповине у централној Србији и сада се траже други начини да се ти апарати доставе у Грачаницу.

"То ћемо купити директно на Косову и Метохији. То ће свакако бити скупље, каснимо са том испоруком", каже француско-српски хуманитарац и истиче да је најбитније да без обзира на све помоћ стигне.

"То нас свакако успорава, али нас не обесхрабрује. Ми смо заиста мотивисани више него икада. Срби на КиМ неће одустати, а на нама је да их не напуштамо", наводи Гујон.

"Борба Давида против Голијата"  

Говорећи о забрани уласка на КиМ наводи да нема и даље никаквих помака по том питању. 

"Нажалост нема никаквих помака по том питању, забрана и даље стоји. Уложио сам жалбу косовском министарству унутрашњих послова, међутим, та жалба је одбијена без икаквих образложења, разлога. Преко свог адвоката сам тужио одлуку Приштине косовском управном суду и та тужба је у току. Очекујем даће та забрана ускоро бити укинута јер је забрана неразумна, неразумљива, али све је сада у њиховим рукама", објашњава француско-српски хуманитарац.

Додаје да Срби такво малтретирање доживљавају уназад 20 година.

"То је борба Давида против Голијата, али ћу наставити да се борим. Срби са КиМ доживљавају слично малтретирање већ 20 година и они не одустају, па не смемо ни ми", истиче Гујон.

Говорећи о односима Француске и Србије и "скандала" у вези са распоредом седења у Паризу 11. новембра наводи да су се сви који бар мало познају историју Првог светског рата осетили увређеним, баш као и сви Срби.

"Ми смо представници дела француског народа који није заборавио француско-српско пријатељство, који није заборавио Србе 1999. ни 2004.године за време погрома, ни 2008. а нећемо ни данас. Надам се да ће званична Француска ускоро кренути нашим путем – путем хуманости и солидарности", закључио је француско-српски хуманитарац.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво