Мале продавнице на удару приштинских мера, заустављено 20 шлепера

Последице одлуке владе у Приштини да уведе царине од 100 одсто на увоз робе из Србије и БиХ видеће се када се испразне магацини. Цена хлеба је већ скочила за тридесет одсто. Из косовске владе позивају потрошаче да бојкотују робу из централне Србије. Албански медији су објавили снимак на којем се види како се у Качанику организовано спаљује српска роба. Двадесетак шлепера пуних робе "враћено" у црнтралну Србију.

Након повећања таксе од десет одсто на робу из Србије и БиХ, уследила је и нова одлука приштинских власти. После неуспеха Косова да уђе у чланство Интерпола, таксе су подигнуте на сто одсто. Осуде су стигле и из Србије и из ЕУ.

Овим мерама су, како јавља дописник РТС-а, посебно погођене мале трговине. Веће продавнице имају још робе у магацинима, па одолевају овим мерама. Међутим, и у њима се очекује драстични раст цена по пражњењу магацина.

Снежана Сојевић у продавници има још залиха, тако да још нема поскупљења. "Очекујемо поскупљење сваког дана. Народ је револтиран и мислим да ће ова мера највише погодити народ, како српски, тако и албански. Погодиће народ, а не политичаре", рекла је Снежана. 

У косовској влади истичу да је преполовљено допремање робе и да су мере почеле да дају резултат, па ће вероватно залихе бити брзо испражњене.

Хлеб је поскупео у многим срединама, као и брашно, уље, квасац, со, шећер. Цена хлеба већа је за 30 одсто и износи између 40 и 50 центи.

Портпарол косовске царине Адриатик Ставилеци рекао је дневнику "Зери" да је од јутрос, после увођења нових мера, "враћено" најмање 20 шлепера робе.  

У Приштини сматрају да ће Београд и даље наставити да се понаша као до сада и да нема договора о функционисању интегрисаних прелаза, неукидању дуплих царинских печата, непризнавању порекла робе и непризнавању санитарног и фитосанитарног документа, који су издале приштинске институције.

И заменик косовског премијера Енвер Хоџај је касно синоћ објашњавао меру, наводећи да је то одговор Приштине на захтев о чланству у Интерполу. Каже да се одлука владе односи и на приступ који је, каже, Србија имала последњих десет година према Косову јер тврди да врши стални дипломатски притисак, што се огледа и у томе што су неке земље повукле признање Косова.

Хоџај је рекао и да Београд интересује само да Косово има за своју "комерцијалну колонију у којој ће продавати своје производе". Дневно се Србији, указује, наноси штета од милион и по евра.

Беким Јашари, председник Општине Србица (Скендерај), у којој живи део Срба, охрабрио је општинску инспекцију да буду уклоњени производи из тамошњих продавница, а који долазе из централне Србије.

Он каже да је "здравље грађана, а посебно деце" у њиховом интересу.

Приштина, иначе, позива и на потпуни бојкот српских производа. Медији на Косову објавили су снимак грађана који су у Качанику организовано спаљивали српску робу.

Поводом реаговања ЕУ, Приштина тражи да Унија "буде уравнотежена и не реагује једнострано".

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи