Макрон писао Вучићу: Братство по оружју, основ партнерства

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је писмо председника Републике Француске Емануела Макрона у коме му се лично захвалио на присуству у Паризу на церемонији, којом је обележена стогодишњица примирја у Првом светском рату.

Макрон је у писму навео да зна колико је српски народ пропатио током Првог светског рата, подневши страшне жртве од више од милион и две стотине хиљада људи, што је чинило готово трећину становништва.

"Желим да одам признање њиховој борби на страни савезница, а посебно Француске на Солунском фронту, о коме се не тако често говори, иако је био одлучујући за окончање тог разарајућег сукоба", наводи се у писму које је достављено Канцеларији председника Републике Србије.  

Макрон је написао да жели да председник Александар Вучић и српски народ буду у потпуности уверени у његова залагања да се укаже част и оживи ово сећање, као што ће то заједно учинити приликом његове посете Србији 5. и 6. децембра ове године.

"Изражавам жељу да обележавање братства по оружју наших двеју земаља и жртве наших војника послуже као основа за ново заједничко настојање наших двеју држава у оквиру стратешког партнерства, како бисмо још више унапредили сарадњу, европске вредности и регионалну стабилност", истакао је Макрон.

Захвалио је на Вучићевом недавном писму у коме му је указао на допринос Владе Републике Србије развоју наставе француског језика и мултилатералне франкофоне сарадње.

"Стално ангажовање ваше земље током једанаест последњих година у својству члана посматрача Међународне организације франкофоније (ОИФ) ушло је у нову етапу на самиту у Јеревану у октобру ове године, када сте једногласном одлуком добили статус придруженог члана. Француска је подржала овај избор и ја понављам нашу вољу да вам помогнемо на путу промовисања француског језика у Србији и вредности које су нам заједничке, на чему сам вам веома захвалан", рекао је Макрон. 

"У очекивању да се са Вама ускоро поново сретнем, молим Вас, господине председниче, да примите изразе мог дубоког поштовања", наводи се у писму Макрона Вучићу.

Овде можете погледати писмо Емануела Макрона Александру Вучићу. 

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво