Вучић о сусретима у Паризу: Подижемо углед Србије

Председник Александар Вучић истакао је, после сусрета са низом светских лидера у Паризу, да се Србија и њен углед у свету поново подижу и да ће то бити његов циљ и посао и у будућности. Навео је да му је амерички председник током сусрета рекао да су Срби велики народ.

Александар Вучић је српским новинарима пренео да је канцеларка Ангела Меркел, пре свечаности обележавања сто година од завршетка Великог рата, имала сусрет само са њим и генералним секретаром УН Антониом Гутересом.

"Неколико минута пре светковине, Меркелова је желела да разговара са нама и разговарали смо готово 40 минута", истакао је српски председник.

"То је био веома важан састанак за нас и разговарали смо о свим регионалним питањима, билатералним односима. Говорили смо о дијалогу Београда и Приштине, разговарали о региону у ширем контексту – од БиХ до Македоније и Турске. Наравно, разговарали смо и о економским и политичким односима. Причали смо о регионалним питањима, билатералним односима, дијалогу и региону у ширем контексту", рекао је Вучић.

Каже да Меркелова жели да помогне, те да јој се он захвалио на помоћи у инвестицијама.

"Ја сам се захвалио због чињенице да данас имамо 52.224 радника запослена у немачким компанијама. Када сам постао премијер било је 14.000 запослених, а надали смо се 20.000 радних места", указао је Вучић рекавши да је то изванредан резултат и да је то један од основних разлога зашто можемо да кажемо да су пензије више, да су плате у јавном сектору свима сем једном најужем делу људи, а то су посланици, министри, људи у протоколу председништва, Владе, сви остали имају значајно виша примања, посебно лекари, медицинске сетре, учитељи, професори, они ће од првог јануара имати већа примања.

Подсетио је на позиције са којих полазе Немачка и Србија када је реч о КиМ, али истиче да је сагласност Немачке важна за многе ствари, пре свега када је реч о путу ка ЕУ и позиционирању Србије у свету. 

"Важно је да за све оно што радимо да покушамо да добијемо сагласност Немачке, јер без Немачке тешко да можете да очекујете било какав напредак ка ЕУ, али и кад је реч о позиционирању Србије у савременом свету", рекао је Вучић о састанку са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

"Немачка ће осудити политику рушења споразума Цефта"

Председник Вучић изјавио је да ће Немачка осудити политику рушења споразума Цефта, односно одлуку Приштине да повећа порез на робу из централне Србије и БиХ. 

"Мислим да ће Немци, недвосмислено, показати свој однос према рушењу споразума Цефте. Не желим да говорим да је то резултат данашњег састанка (са Ангелом Меркел), већ доследне политике Немачке. Као што знам да ће бити за независност Косова, знам да ће осудити политику рушења споразума Цефта", рекао је Вучић новинарима у Паризу.

Вучић је рекао да пред Меркеловом никада не кука и не говори ружне ствари о другим људима, да се понаша одговорно и озбиљно те да зато није случајно што се он видео са немачком канцеларком толико пута. 

"То није случајно. Ако мислите да је зато што смо исти као други, није тако", навео је Вучић.

Једино негативно што је рекао Меркеловој и другима јесте управо то да Приштина крши Цефта споразум. 

"Када имате посла са људима који су то у стању да ураде, јасно вам је да треба да се плашите шта следеће могу да ураде. То је једина ситница коју сам од другима негативно рекао. Нисам дошао да кукам Меркеловој, Трампу и Макрону о другима, то раде недорасли лидери. За ово сам рекао да морају да објасне о чему се ради. Не разумем. Ужасно сам уплашен за будућност, јер не знам шта те главе могу да ураде. Мислим да ће Немачка невосмислено показати свој однос и осудити рушење споразума Цефте", рекао је српски председник.

Вучић је рекао да не може да разуме како неко може тако неодговорно да се понаша у 21. веку. 

"Када не могу да разумем шта је у нечијој глави онда сам ужасно уплашен за нашу будућност, јер и наша будућност зависи од тих таквих глава", рекао је Вучић. 

"Наше је да говоримо о нашој одговорности, о томе шта је наш посао. Они поштују наше економске резултате изузетно. То немачка канцеларка изузетно поштује и данас је то рекла", рекао је Вучић. 

Председник је рекао и да Меркелова поштује све што је урадио за стабилност у Србији и региону.

На питање о "разграничењу" и да ли је о томе разговарао Меркеловом, Вучић је навео да је о томе давно разговарао са њом и да му је и тада рекла да се томе противи, као да би била много оштрија у реаговању да није он у питању, јер цени шта је све урадио за Србију и стабилност региона. 

Поновио је да је и тада рекао да говори оно што мисли и да се тога држи, али и да разуме позицију Немачке.

"Када говорите о Пандориној кутији – о којим границама говорите", упитао је Вучић и додао да сви који о томе причају, као и неки код нас заборављају да кажу да при томе мисле о границама такозваног независног Косова.

"А, знамо ли ми где су границе када Русија, Шпанија, Немачка, Србија, сви говоре другачије", каже Вучић.

На границе Шпанија гледа на један, каже српски председник, а Италија на други начин, Русија на један, а САД други, Кина на први, Немачка на други начин, и све то треба решавати како би имали мир и да не би бринули да ли ће нека "луда глава да уводи таксе или војску на север Косова".

Како је навео, екстрема има свуда, тако код нас имамо оне који су за независно Косово и дали би и Крагујевац само да се "ратосиљају свега", са фашистима који пребијају жене, а говоре да је "наше све до Валоне", а све зарад једног истог циља – како да оборе Вучића са власти.

Нагласио је да је полтика нормалне, пристојне и модерне Србије политика компромиса и разумевања и заштите националних и државних интереса.

Одговарајући на питања у вези са разговорима које је имамо са Меркеловом о КиМ, Вучић је поновио да нема шта да се прича о неком решењу у моменту када ни Цефта споразум, због неких у Приштини не може да се испоштује, те поновио да смо миљама далеко од неког договора.

"Политика нормалне Србије је политика компромиса, разумевања и заштите националних интереса. Они нису у стању да поштују Цефта споразум, дакле, миљама смо удаљени од било каквог споразума и договора. Ако будемо икада ближе, обавестићу вас. Формирају војску, врше прогон над нашим људима и монасима, туку Ђурића, не дају људима да посете своја гробља... Па, могу ли да поштују такви људи било шта", упитао је председник Србије.

Нагласио је да се наслушао теорија завере и подсетио на једног политичара, који је причао да ће 4. новембра бити референдума и избора, а тај датум је прошао.

Где је тај референдум, упитао је Вучић и додао да је "тај поуздано знао шта ће се дешавати после претходне посете коју је имао Паризу и састанка са Макроном, али никако да објасни одакле му седам милиона евра или један други 25 милиона евра које су опљкачкали".

Сусрети са Путином, Лавровим, Макроном, Борисовим 

Вучић наводи да је са руским председником Владимиром Путином говорио кратко, а синоћ мало дуже са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим. 

"Разговарали смо о посети председниковој Србији средином јануара и о томе колико већ радимо на томе. Са потпредседником руске владе Борисовим сам разговарао јуче. И верујем да можемо свакако више од десет важних споразума да потпишемо током посете председника Путина, а да пробамо можда чак и 15", рекао је Вучић.

Вучић је указао да је разговарао и у три наврата, кратко, са председником Француске Емануелом Макроном, који ће за 20 дана доћи у Београд. 

Рекао је да председнику Макрону жели добру посету Србији и позвао грађане да га дочекају на најбољи могући начин и покажу српско гостопримство.  

"То је оно што је био део нашег посла. Оно на шта не можемо да утичемо, а знам да свако у Србији има кнедлу у грлу, то је чињеница да је свуда истакнута косовска застава. Њихов однос, немојте да мислите није исти, знају они разлику између нас и њих, али да просто је то нешто што траје деценију читаву. Можда и две. То се неће скоро променити", рекао је Вучић.

Истакао је да се то неће скоро променити, те додао: "Ми морамо своју позицију да мењамо, да будемо снажнији и све присутнији, да имамо више аргумената и боримо се још јаче".

"Честитам празник грађанима Србије и сто година од велике српске победе у Првом светском рату, у којем смо положили много живота на олтар отаџбине. После деценија пропадања и урушавања наше земље Србију поново подижемо. Њен углед, али и економску снагу пре свега, али и сваку другу и то ће бити наш посао и у будућности", нагласио је Вучић у изјави новинарима.

Вучић о протоколу: Или сте део света или се сами искључујете

Поводом распореда седења шефова држава и влада на цемеронији у Паризу, Вучић је рекао да протокол на том догађају свакако није израз односа снага, те да је до њега да се понаша достојанствено, држи до своје земље, поноса нашег народа и представља на најбољи могући начин нашу земљу, те спречи да буде искључена из света, иако има понекад кнедлу у грлу.

На питање новинара како коментарише да су неки лидери региона били међу најмоћнијом петорицом света на свечаности, приметио је да је Хашим Тачи имао најбољу позицију од свих из региона. 

"Председница Хрватске да је стајала тамо, могао бих да разумем, јер то има везе са абецедним редом. Неког смисла је могло да буде иако су се исказали у Првом светском рату на супротној страни. Није било Аустрије у близини петорице, већ у мојој", рекао је Вучић.

Српски председник је оценио да то "ни близу није израз односа снага", те објаснио: "Доћи ће председник Француске Емануел Макрон у Београд, а сумњам да ће ићи у Приштину. Председник Русије доћи ће у Београд, а тешко да ће икада ићи у Приштину. Ангела Меркел поново ће доћи у Београд, а нисам сигуран да ће у исто време доћи у Приштину. Погледајте нивое инвестиција и све друго", објаснио је Вучић. 

Што је неко овако поступио, према његовим речима, није имало никакве везе са абецедним редом. 

"Код мене су били представници Летоније. Али, да правим тамо скандал није било ни места нити има смисла. Имали смо важне и добре разговоре, обавили добар посао за нашу земљу", поручио је Вучић додајући да сумња шта се десило, али да не жели да то јавно говори. 

Та његова сумња, како каже, без икакве грешке би погодила шта се стварно догодило. 

"Можете мислити шта је неко мислио када је Тачија ставио иза Путина, са којим се руковао. Иза леђа је Путину дошао Тачи и пружио руку, а тек када је шеф руске државе схватио ко је тај човек окренуо се другима", објаснио је Вучић. 

"Или ћете да будете део света или ћете сами да се искључите, ја да искључујем Србију због њихових грешака и наших слабости у прошлости не могу и нећу. Морам да се понашам достојанствено, држим до своје земље, поноса нашег народа и представљам их на најбољи могући начин", поручио је Вучић.

"Mоје је да гледам да чувам интересе земље и да не подилазим ни сопственим страстима ни емоцији. Чини ми се да сам се време гледао у земљу, у екран, не верујући шта видим испред себе и знајући колике је жртве поднео српски народ у Првом светском рату", закључио је Вучић.

Председник је каже имао дилему да ли да напусти скуп, али је одлучио да остане и брани интересе Србије на најбољи начин.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво