Премијерка и министри критиковали изјаву Кајла Скота

Председник Србије Александар Вучић, председница Владе Ана Брнабић и министри Зорана Михајловић и Бранко Ружић критиковали су изјаву Кајла Скота да је "Косово суверена држава, а не такозвана". Премијерка је навела да је амбасадор САД био са њом на састанцима и да зна "да ако неко назове Косово државом ти састанци се прекидају и тај неко напушта владу".

Премијерка Ана Брнабић сматра да је министар Александар Вулин адекватно реаговао на јучерашњу изјаву амбасадора САД у Србији Кајла Скота и додала да је та изјава скандалозна и непримерена.

"То је непримерено, не само у дипломатији, већ представља и непоштовање домаћина, будући да је дата у згради Владе Србије", рекла је Брнабићева новинарима након обиласка фабрике "Филип Морис" у Нишу.

Рекла је да јој је жао што мора то да изјави у компанији која представља највећу америчку инвестицију.

Премијерка је навела да је амбасадор САД био са њом на састанцима и да зна "да ако неко назове Косово државом ти састанци се прекидају и тај неко напушта владу".

"Да након тога дође и то изјави, то је крајње непримерено", навела је премијерка.

На изјаву Скота је реаговала и потпредседница Владе и министарка Зорана Михајловић, поручивши да Косово није и неће бити независна држава и да такав став Србије подржава више од половине света.

"Али, оно што Србија данас, односно председник Србије Александар Вучић покушава, јесте да дође до трајног, компромисног решења за Косово, како би се сачувао мир у региону и које ће омогућити миран живот за Србе и Албанце", навела је Михајловићева. 

Додала је да до таквог решења може да дође само економски јака, у свету угледна, независна и самостална Србија.

Реаговао је и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић који је рекао да изјава Кајла Скота није политички коректна.

"Што се тиче тих атрибута независности, ја не разумем да ли је то тзв. Косово међународно правни субјект. Тај статус се стиче чланством у УН, а таква чињеница у међународном праву не постоји", рекао је Ружић одговарајући на питање новинара.

Према његовим речима, ако је то став САД, о томе је легитимно разговарати али је навео да сматра да није политички кокректно да се такав став износи у згради Влади Србије.

Раније данас на изјаву америчког дипломате реаговао је председник Александар Вучић оценом да би било лепо да је Кајл Скот показао мало више поштовања за земљу која му је домаћин, али и да је представник владе који је присуствовао том догађају требало да реагује.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво