ЕП за сваки договор Србије и Космета усклађен са међународним правом

Спољнополитички одбор Европског парламента сутра би требало да усвоји текст извештаја о Србији који обухвата и компромисни амандман о могућој корекцији граница између Србије и Косова.

"Било који договор може бити прихватљив само уколико је међусобно усаглашен и усклађен са укупном стабилношћу региона и међународним правом", стоји у тексту усаглашеног амандмана.

Укупно 239 амандмана који су поднети на овогодишњи извештај о Србији известиоца Европског парламента Дејвида Макалистера сведени су на 27 компромисних амандмана који би требало да уђу у коначан текст извештаја о Србији. 

О њима ће се гласати у уторак на заседању Спољнополитичког одбора Европског парламента у Бриселу. 

Посебну пажњу посланика има компромисни амандман под редним бројем 25, који у се односи на дебату о могућој корекцији граница између Србије и Косова, укључујући и "размену територија". 

На почетку текста који би требало да буде уврштен у коначну верзију извештаја Европског парламента о Србији, али и о Косову, наглашава се "мултиетничка природа и Косова и Србије" као и чињеница да "етнички хомогене државе не би требало да буду циљ у региону". 

"Подржава се дијалог коме посредује ЕУ као оквир за постизање свеобухватног договора између Србије и Косова. Сматра се да сваки споразум може бити прихватљив само ако је обострано усаглашен, узима у обзир укупну стабилност региона и међународно право", закључује се у тескту компромисног амандмана који обухвата интревенције 10 посланика ЕП.

У нацрту текста извештаја о Србији, а који се односи на Косово, европски посланици позивају и на примену свих до сада постигнутих споразума у оквиру дијалога Београда и Приштине, при чему се посебно инсистира на формирању Заједнице српских општина. 

Наглашава се важност убрзња "нове фазе дијалога" која се се односи на свеобухватну нормализацију односа Србије и Косова кроз "дефинисани правно обавезујући споразум", а од Европске службе за спољне послове тражи се оцењивање рада обе стране у процесу испуњавања обавеза. 

"Једногласно се осуђује убиство косовског Србина Оливера Ивановића и наглашава потреба за стварном сарадњом косовских и српских истражитеља, али и међународном помоћи, као би се починиоци привели правди", такође стоји као део текста убаченог у извештај о Србији на инсистирање посланика Спољнополитичког одбора Европског парламнета.

После усвајања у Спољнополитичком одбору, извештај о Србији би крајем новембра требало да усвоје сви посланици Европског парламента на пленарном заседању у Бриселу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво