Скупштина града осудила понашање Веселиновића

На седници Скупштине града Београда усвојен је закључак којим се осуђује говор мржње одборника Савеза за Србију и једног од лидера СЗС Жељка Веселиновића, којим је увредио премијерку, јер се тиме нарушава углед и достојанство градског парламента.

Закључак је усвојен на предлог одборничке групе СНС-а, а током дискусије, након излагања Драгана Ђиласа, одборници Савеза за Србију су напустили салу, али ће се, како је Ђилас рекао, вратити и укључити у расправу по осталим тачкама.

Шеф одборника СНС-а Александар Мирковић истакао је да Жељко Веселиновић није достојан да представља било кога у градском парламенту.

Мирковић је још једном позвао Веселиновића да поднесе оставку, директно са говорнице, јер му у том случају мандат престаје моментално.

Како је рекао, Веселиновић је и раније вређао одборнице СНС-а, "називајући их глупачама, полусветом и осталим погрдним терминима", а да је пре неколико дана отворено, јавно позвао на силовање премијерке Ане Брнабић.

Како је рекао, колико Веселиновић представља вредности Савеза за Србију говори и "чињеница да се синоћ захвалио колегама из Савеза што га подржавају".

Истакао је да ће СНС, као одговорна странка, којој су важни пре свега људи, па онда политичка припадност, увек осуђивати сличне ствари и борити се против њих.

Шеф одборника СЗС Драган Ђилас рекао је да је изјава Веселиновића непримерена и увредљива и да је нико у Савезу не подржава.

Додао је да је она написана на приватном Фејсбук профилу, да је избрисана након пола сата, "јер је Веселиновић схватио да је погрешио и извинио се".

"Не желим да га браним, посебно не пред онима који сваки дан шире мржњу према свакоме ко другачије мисли" рекао је Ђилас и додао да су више пута названи јадницима, бедницима, лоповима, да су Савез против Србије.

Како је рекао, све те увреде на њихов рачун "остављају последице, па може да се деси да човек у афекту реагује непримерено као Жељко Веселиновић".

"Наша група у овом ријалитију неће учествовати. Ви завршите оно за шта сте добили налог, вратићемо се да расправљамо по осталим тачкама", рекао је Ђилас.

Раде Вељановски, шеф одборника ПСГ - Грађански блок 381, је навео да је против говора мржње, агресивности, силовања.

"То је опште познато и наравно да и сада апсолутно осуђујем оно што је рекао Веселиновић. То је неприхватљиво, да се изрекне на било који начин, приватно или јавно и у било којој ситуацији", истакао је Вељановски.

Шеф одборничке групе Александра Шапића Жељко Ивањи је рекао да они подржавају закључак којим се осуђује понашање Веселиновића зато што су, како је додао, одборници те групе одговорни.

"Ту одговорност очекујемо од свих. Очекујемо да се престане са таквим непримереним говором да сада подвучемо линију, кренемо напред и користимо примерен политички говор", рекао је Ивањи.

Навео је да смо навикли на увреде у политичком говору што није добро, јер се увредом на увреду не добија ништа.

У дискусији, која је трајала скоро три сата, обратила се и одборница СНС-а Аја Јунг која је рекла да јој је жао што је разлог њеног првог обраћања "толико мрачан и страшан".

"У име културе, политике, свих жена, молим вас да се ово више не понови и да најстроже осудимо овакво понашање", рекла је Аја Јунг.

Седница Скупштине града Бeоградa почела је у оштром тону већ приликом утврђивања дневног реда, током којег су се чуле осуде на рачун Жељка Веселиновића због његове изјаве на рачун премијерке Ане Брнабић, али и критике опозиције због продаје ПКБ-а.

Заменик шефа одборничке групе СЗС Никола Јовановић рекао је да они траже да се на седници дискутује о продаји ПКБ-а, да би се "говорило о пљачки која се догодила".

Поновио је да је заменик градоначелника Горан Весић рекао да је ПКБ веома важан за Београд, са чим се, каже, слаже, али је упитао зашто је донета одлука да се Град одрекне власништва над ПКБ-ом.

Јовановић каже да "одговорно тврди да је СНС од 2014. године систематски уништавао пољопривредни комбинат".

У дискусију је укључио заменик градоначеника Горан Весић, који је поновио да је данас у градском парламенту главно питање да ли међу одборницима треба да седи Веселиновић који позива на силовање премијерке Ане Брнабић.

Весић је рекао да излагање одборника СЗС Николе Јовановића јасно говори да они желе да скрену пажњу са те теме.

"Ми смо обезбедили да у ПКБ уђе респектабилан инвеститор који ће повећати производњу, увести нове производе и обезбедити боље плате радницима. Они су припремали ПКБ за отимачину и да га добију тајкуни, то је био њихов план", истакао је Весић. 

На то је реаговао и Драган Ђилас, шеф одборника Савеза за Србију, који је рекао да су речи које су спомињале колеге из СНС-а увреда за све који седе у парламенту. Ђилас сматра да је бесмислено продати ПКБ за 105 милиона евра.

Председник градског парламента Никола Никодијевић констатовао је да о ПКБ-у не може да се расправља на седници, јер Скупштина града није надлежна.

Павле Грбовић из Одборничке групе ПСГ Грађански блок 381 предложио је да се о именовању директора и в. д. директора једног броја градских преудузећа разматра у редовном, а не по скраћеном поступку.

Председник скупштине Никодијевић рекао је да је таква праска омогућена Пословником већ десет година и да је све урађено у складу са прописима, као и да могућност да се расправља о учинку директора јавних предузећа постоји у оквиру тачке о добити јавних комуналних предузећа.

Предлог да се расправља о понашању Веселиновића је прихваћен, али не и предлог да се дискутује о продаји ПКБ-а.

Одборници Скупштине града одлучили су и да ће коришћење пластичних кеса бити забрањено у Београду од 1. јануара 2020. године.

На седници је усвојена и одлука о оснивању јавно комуналног предузећа "Београдски метро и воз", које ће се бавити изградњом и обављањем превоза путника метроом и развојем градске железнице.

Поред тога, одборници Скупштине града Београда прихватили су споразум за климу и енергију који предвиђа да се направи акциони план одрживог енергетског и климатског развоја.

Одборничка група ПСГ-а, од данас се зове ПСГ – Грађански блок 381, а група "Александар Шапић – градоначелник" – "СПАС – Александар Шапић".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво