Вучић: Нема силе која ме може натерати да признам Косово

Председник Александар Вучић поручује да неће бити отворен за то да Србија буде понижена. Да Србија прихвати стање на Косову без ичега за Србију – тај филм нећете гледати, напомиње председник. Додаје да је Србија увек за дијалог са Приштином и свима додајући да морамо да знамо о чему разговарамо.

Александар Вучић је, коментаришући противљење Рамуша Харадинаја корекцији граница, упитао: "А о којим границама је реч? Онима које признаје Русија или онима које признаје Америка, онима које признаје Шпанија или Италија, оне које признаје Кина или Немачка?"

Истакао је да они који му све време држе придике, а који су направили границу између Срба и Срба, који су изместили решавање питања Косова из УН у ЕУ, који су ишли на катастрофално саветодавно мишљење Међународног суда правде, говоре да неће промене граница, саглашавајући се са онима који неће то јер је за њих Косово независно.

"Они који говоре то у Европи нама поручују: 'Срби, изгубили сте све на Косову, цела територија је независна држава, немојте да тражите ни педаљ Косова!' То је њихова порука за нас. Нажалост, веома сам усамљен у Србији, сам у региону, релативно усамљен у Европи", констатовао је Вучић током обраћања новинарима након обиласка радова у Дечјој клиници у Тиршовој.

Добро је, каже, чуо и ове у Европи и у Србији што су се усагласили да је Косово независно, и да жели да види како ће да натерају Србе да то прихвате.

"Не постоји та сила која ће ме натерати да признам независно Косово, не постоји ниједан човек у свету. Ево, нећу. А нећете никада ни имати већину у Скупштини за то", поручио је Вучић.

"Моје је да чувам мир и стабилност" 

О причама да је "поцепао" Европу, Вучић је уз осмех рекао да је право "светско чудо какве приче су неки у стању да измисле".

"Не разумеју неки Срби у каквој смо тешкој позицији. Шта да радимо, има неодговорних људи. Моје је да чувам мир и стабилност и да видимо шта можемо по питању економског напретка. Мени се не жури да идем да разговарам о било чему. Али сам и даље за разговоре. Нећу да будем отворен за то да Србија буде понижена. То да Србија буде понижена, да прихвати стање на Косову без ичега за Србију, тај филм нећете гледати", рекао је председник.

Види, истакао је, да су неки у међународној заједници задовољни како су решили косовски проблем па не реагују на изјаве попут Харадинајеве да ће укинути границе између Косова и Албаније.

Председник је упитао шта би се десило да је он нешто слично рекао у вези с Бањалуком или РС.

"До сада би четири пута хитно заседао Савет безбедности УН, да не причамо о специјалним санкцијама", навео је Вучић.

Ћутање, приметио је, говори о сталној замени теза код међународне заједнице, лицемерју, двоструким аршинима.

Истакао је да морамо да се навикнемо на такве услове.

"Никада они који су стварали Косово неће рећи да су погрешили", уверен је Вучић.

Додао је да су из дела западних земаља, када је неко у Србији сакупио храброст да свом народу каже да није све наше и покушамо да постигнемо компромис, они крену у кампању против вас.

"Не ризикујем само политичку каријеру, већ сам својим говором ризиковао много више. Радио сам то због будућности Србије. Наишло је на још жешће негодовање. Пошто је тако, видим да сте задовољни како сте то решили, ја нисам, али пошто не могу да се изборим ни са Србима да траже да нешто добију, а камоли са вама, решавајте како мислите", поручио је председник.

Вучић је указао да му је лично важно да у историју уђе да смо у једном тренутку могли да имамо нешто.

"Плашим се да ћемо због свега што постоји на Западу и у Србији остати без било чега на несрећу моју и нашег народа, али то неће бити моја одговорност. Дао сам све од себе. Пет година се борио да поправим положај Србије", јасан је Вучић.

Указао је да неће да реагују на стварање "велике Албаније", додајући да на Косову, сем на институцијама, нема косовске заставе, већ само албанске.

"И мене су дочекивали на путевима са албанским заставама. То је као нека новост па ће се изненадити? Ја се осмехнем и наставим да се борим за Србију", истакао је Вучић.

"Србија је увек за дијалог, али морамо да знамо о чему" 

Вучић напомиње да није заинтересован да у Брисел иде да би му рекли да мора да призна независно Косово и да, ако то учини, биће светски лидер, биће цењен...

"Не занима ме да будем светски лидер, желим да урадим нешто за Србију и мој народ. Не желим да ме смењују као што су смењивали неке друге. Хиљаду пута понављам, ја из ове земље, ни ја ни моја деца, а троје их је, не идемо. Намеравам да у овој земљи, ако ме здравље послужи, остарим", рекао је председник Вучић.

Упитан да каже када ће дијалог са Приштином бити настављен с обзиром на то да је, како је гласило питање, директор Канцеларије за КиМ јуче рекао да га Брисел неће скорије видети, односно да ће морати да сачекају да га виде, Вучић је рекао да у Бриселу могу да виде када год хоће, али да претходно морају да му кажу шта даље и да ли је решење да Србија не добије ништа и да буде понижена, а да Албанци добију све.

На нереаговање ЕУ и представника ЕУ у Београду Сема Фабриција на Харадинајеве претње ратом у случају промена граница, председник каже да поштује и Фабриција и све у ЕУ.

Замерио им је, међутим, то што су реаговали на, како је рекао, фалсификат онога што је говорио у Косовској Митровици у вези са Милошевићем, а на поруке и најаве са Косова не реагују.

"Чини ми се да је свако ко је нормалан, не мора да буде ни добронамеран, па да препозна да сам у Косовској Митровици говорио да ћемо у победе ићи лаптоповима, књигама, оловкама и свескама... На то су реаговали, а не реагују на најаву уједињења Косова и Албаније", рекао је Вучић.

Додао је да је сагласан са тим, али да, ако већ реагују на фалсификате његовог говора, бар једном реагују и на то што раде Албанци.

А што се њега тиче, истакао је, нека раде шта хоће.

"Ми смо увек за дијалог, али морамо да знамо о чему разговарамо. Да идем да ми кажу мораш да признаш независно Косово, био бих светски лидер, био бих цењен... Нећу", поручио је Вучић.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво