Вучић: У "Тиршову 2" биће уложено 54 милиона евра

Београд ће за четири године, до краја 2022. године, добити нови објекат Дечје клинике, "Тиршову 2", у чију изградњу и опрему ће бити уложено 54 милиона евра, изјавио је председник Србије Александар Вучић. Хоћемо боље услове за наше мајке, за труднице, породиље, хоћемо боље услове за све људе, пре свега за децу и да се то осети на сваком кораку, поручио је Вучић. Председник је рекао да се данас пет до шест пута више деце лечи у иностранству, од када је основан Буџетски фонд 2014. године.

Александар Вучић је, након обиласка унутрашњости Дечје клинике у Тиршовој новинарима рекао да је у реновирање старог објекта уложено 7,5 милиона евра, што је, како је рекао, огроман новац, али ће бити потребно још милион евра да би се направило све оно што је неопходно и уложило у нову опрему и инструменте – магнетну резонанцу, ангио салу.

"Кренули смо смо у велике промене у комплетном систему здравства, јер кроз здравство се огледа како једно друштво напредује", рекао је председник.

Подсетио је да је о најављеној изградњи "Тиршове 2" још у изборној кампањи говорио градоначелник Зоран Радојичић.

"Са најпознатијим компанијама крећемо у израду студије изводљивости, а ангажоваћемо и консултанте из најмоћнијих европских земаља", рекао је председник уз напомену да би, додуше, више волео да су све болнице ближе ауто-путу.

Рекао је да држава има новац за изградњу "Тиршове 2", и истакао да се планира и измештање акушерске клинике "Народи фронт", како би се будућим мајкама, трудницима и породиљама, обезбедили најбољи услови.

И не само за њих, већ најбољи услови за све наше грађане, посебно за нашу децу, рекао је Вучић.

Подсетио је да се 40-50 година у објекте здравственог система ништа није улагало. Сада, казао је, радимо у Београду, потом ће на ред доћи Нови Сад, а онда и Крагујевац.

Дечја болница у Тиршовој и "Тиршова 2" је један од приоритета. Рок изградње је крај 2022, а трудиће се, каже, да то буде и пола године раније.

"Некоме, можда, то изгледа далеко, али за четири године имаћемо нову болницу и нове услове", казао је председник и додао да се размишља и о Инфективној клиници и згради онкологије и у том смислу је идеја да се докупи део плаца који држава има на Бежанијској коси, где би се изградио и изместио болнички комплекс, на место које је лакше доступно него овде у центру града", рекао је председник.

Тај клиничко-болнички центар ће бити грађен по пројектима најмоћнијих земаља Европе, узећемо за то већ готове пројекте, казао је председник.

Директор Дечје клинике у Тиршовој Синиша Дучић навео је да 1. октобра почиње реновирање најпре педијатријских амбуланти.

"То би требало да траје три месеца, а након тога креће реновирање хируршки амбуланти у наредна три месеца. Можда ће радови трајати месец-два дуже, инвестиција је велика", додао је Дучић.

Улагања у боље услове за лечење деце се настављају, поручује и министар здравља.

"Од 2014. до 2018. држава је уложила 176 милиона евра, од 2008.до 2012. улолжено је 46 милиона евра. Зато се ради и Тиршова, раде се и све друге болнице, урађена је изолација прозори, нова опрема, нова магнетна, нова ангио-сала, нови рендгени", нагласио је министар Златибор Лончар.

Вучић је рекао да ће се даљим растом омогућити бољи квалитет пружања здравствених услуга,  а повећаће се и брига о здравственим радницима, пре свега медицинским сестрама и, наравно, лекарима.

Надлежни ће, додао је председник, ових дана саопштити колико ће бити повећање плата свим категоријама запослених у здравству.

Поновио је да ће посебна пажња бити поклоњена медицинским сестрама које треба, како је рекао, задржати да остану у Србији, али истовремено треба ободрити младе људе да се обучавају за бављење тим послом.

"Више деце на лечењу у иностранству о трошку државе"

Председник Вучић изјавио је да се пет до шест пута више деце лечи у иностранству, од када је основан Буџетски фонд за лечење пацијената у иностранству 2014. године и додао да није срећан што држава не може увек да интервенише, али да се ситуација поправља.

Вучић је рекао да се до оснивања Фонда у просеку око 110 деце лечило, и то 2009. – 98 деце, 2010. године – 116, 2011. – 140, а 2012. године само њих 45.

Од оснивања Фонда, 2015. године на лечење је упућено 306 малишана, 2016. – 563, а прошле године 614 деце.

"То је четири, а данас већ и пет и шест пута више деце коју лечимо кроз Фонд, новцем из буџета, него раније. На то сам поносан. Нисам срећан што и даље имамо сиромашних људи који не могу да плате лечење за децу и што држава не може и свуда да интервенише, али ствари драматично поправљамо", рекао је Вучић новинарима упитан да прокоментарише критике да држава не даје новац за лечење деце.

"Немам ништа против. Није мој посао да уживам у похвалама и да желим похвале, то ми не треба. Важно је да људи у Србији све виде и разумеју", истакао је Вучић.

Подсетио је да је Фонд основан 2014. како би се лечило више деце, односно како би се смањио број деце које ће се лечити СМС порукама.

"Наравно да не можете увек све да платите и да интервенишете, никада неће до краја то бити потпуно праведно и правично, али што више деце помогнете – тиме сте урадили налепшу ствар за земљу и народ", додао је Вучић.

"Листе чекања у клиникама смањене три пута" 

Указао је и да су листе чекања у клиникама смањене три пута – са 250.000 до 300.000 пре пет година, на данашњих 70.000 пацијената, што је, каже, импресиван резултат.

"Нисмо и даље задовољни, али то све не иде преко ноћи. Све морамо ново да изградимо, направимо... Али, ово су добри резултати који то показују. А да ли ће неко да каже хвала или не, питање је јавног дискурса и васпитања и ништа више од тога. Најмање могу да вам опросте да сте успешнији од њих", рекао је Вучић.

Истакао је да се граде нове и обнављају бројне здравствене установе у Србији, набавља модерна опрема.

"Разумем оне који су разарали здравствене установе, подметали пожаре по болницама, за шта никада доказа нећемо моћи да нађемо, али сви знају о чему се ради... и никада нигде нису изградили. Никада оволико болница, домова здравља, амбуланти по Србији није изграђено у последњих 20–25 година", рекао је Вучић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи