Вучић: Некима у региону се не свиђа снага Србије

Разговори са Приштином се настављају јер без постизања споразума нећемо бити у ситуацији и могућности да наставимо са успешним резултатима, поручио је председник Александар Вучић. Истиче да некима у региону не одговара снажна Србија.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је након обиласка КБЦ Земун да многима у региону одговара наставак политичких сукоба између Срба и Албанаца.

Они, каже, желе да сви други напредују, осим Срба и Албанаца, а некима се не свиђа ни снага Србије.

"Треба им слаба Србија, која би да ратује", рекао је Вучић тумачећи зашто је његова оцена политике Слободана Милошевића у региону намерно погрешно тумачена.

Говорећи о свом иступу у Косовској Митровици пре неколико дана, Вучић је навео да су га у свету људи добро разумели, а да су се у региону правили да га нису разумели, или су прећутали.

"Многи у региону желе наставак сталног политичког сукоба, а ко зна и каквог још, између Срба и Албанаца. Некима није право што Србија која је заостајала, данас најбрже спушта јавни дуг, највише напредује, и не свиђа им се снага Србије. Зато им је потребна слаба Србија, која би да ратује, Србија сукоба", рекао је српски председник.

Поновио је да је, у суштинском смислу, поставио линију дисконтинуитета према политици Слободана Милошевића.

"Имао је ретку харизму, највише људи и гласова је могао да скупи, али су резултати били лоши и по Србију и по српски народ. Рекао сам да нећемо ратове и гробове, већ да побеђујемо оловкама и компјутерима и то је било сасвим јасно, само то неко није желео да чује или се правио да не чује", подсетио је на своје обраћање у Косовској Митровици.

"Нема лаких решења у озбиљним питањима"

Вучић је навео да чак и ако актуелна власт не буде успела да постигне споразум, мораће то да учини нека наредна "јер без постизања споразума нећемо бити у ситуацији и могућности да наставимо са успешним резултатима". Нећемо се, каже, никоме додворавати лаким решењима.

Поновио је да ће решења свакако, каква год да буду и кад год да буду, бити болна и за Србе и за Албанце, јер нема лаких решења нити пречица у озбиљним питањима.

"А, онај ко није спреман за то и ко мисли да је могуће да све буде лако и лепо... Видео сам те који су нам 2008. године рекли да је то шанса за нас и да ћемо живети као 'бубрег у лоју', а имали смо највећи пад индустријске производње у региону. То је кад волите лака решења", рекао је председник.

Вучић је поручио да "морамо да бринемо о деци и размишљамо о њима, а не о томе да како да се додворимо у једном дану онима који воле лака решења". "Од тих лаких решења углавном боли глава, то вам је као кад лечите рак аспирином", рекао је Вучић.

Истакао је да се пет година борио за то да се промени аксиом да је Косово независно и да Србија у преговорима нема шта да тражи, али да то не значи да ће доћи до договора.

"Српска ће морати да опстане" 

Говорећи о изборима у БиХ, Вучић је рекао да прати изборну кампању, али да неће да коментарише ништа док се избори не заврше.

Што се тиче изјаве Младена Иванића да Србија не треба да се меша, рекао је да то никада није ни радио, те да би волео да је Иванић придике држао некима другима, који се јесу бавили и који се тиме баве.

Упитан како Србија може да помогне Републику Српску, и да ли она може да опстане имајући у виду могућност да победе Комшић и Бећировић, чија се кампања заснива на томе да нападају Србију и РС, поручује да ће "РС морати да опстане, јер је то воља народа и међународног правног уговора какав је Дејтонски споразум, а чији је Србија гарант".

На питање новинара може ли његова странка да победи на неким изборима 20, 30 странака опозиције, Вучић је рекао да од избора не бежи, да сматра да је легитимитет нешто од суштинског значаја, али да би неки, у време свеопште мржње, само власт по сваку цену.

На неким наредним изборима борићу се против такве мржње и патологије резултатима, рекао је Вучић.

"Не набављамо никакво ново оружје од Русије"

Председник Вучић је изјавио да никакво ново оружје не набављамо од Руске Федерације, већ само оно што смо раније договарали.

Истовремено је рекао да не може више да улази у то шта је која земља којој у свету поручила и ко ће коме да уводи санкције.

"Само нека нас оставе на миру", рекао је председник Србије одговарајући на питање да ли ће Србија одустати од набавке руског оружја услед америчког притиска.

Председник се осврнуо и на посету Кини, најавивши потписивање десет веома важних аранжмана.

Поводом одлуке ЕУ о укидању промене времена на летње и зимско, Вучић је рекао да морамо да чинимо као и сви Европљани.

"Немам појма око тог времена. Ја устајем свакако рано. Не могу да остајем до касно. Када имам вечеру која траје до пола једанаест, једанаест, ја већ од пола десет чекам кад ће крај", рекао је Вучић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво