Вучић у КБЦ Земун: Здравство је срце нашег друштва

Председник Александар Вучић обишао је реконструисане и новоопремљене просторије Клиничко-болничког центра Земун. Здравство је срце нашег друштва, поручио је председник.

Александар Вучић је у обраћању у КБЦ Земун рекао да види да су медицински радници срећни јер знају да их чека боља опрема. Здравство је срце нашег друштва, морамо да имамо заштићене старије суграђане и да бринемо о деци, рекао је Вучић.

Вучић је у тој здравственој установи обишао до сада реконструисане и новоопремљене просторије, те приметио да је зграда у којој је смештена педијатрија, а која је под заштитом државе, у очајном стању, и да креће и њена обнова.

Истакао је да се после много година обнављају здравствени објекти у Србији, почев од КЦ Ниш, Ургентног центра КСЦ, али и Клиничко-болнички центар Земун.

"Срећан сам због магнетне резонанце која први пут постоји у земунској болници, због ангио сале... Овде је и зграда, која је прелепа, и под заштитом државе, али је руинирана, у којој се деца лече и сада крећемо у обнову, јер хоћемо боље услове и здравију децу", рекао је Вучић новинарима у Земуну.

Указао је да ће и та обнова бити финансирана из буџета, захваљујући томе што имамо суфицит.

"Очекујемо до краја маја, најкасније до Видовдана следеће године да комплетна обнова буде завршена", подвукао је председник.

Указао је да се у КБЦ Земун годишње лечи 300.000 пацијената.

Рекао је да је град доста новца уложио у обнову фасада, али и приметио да има и даље неуређених фасада у Земуну и замолио да и оне буду што пре уређене.

Вучић је назначио да се сада ради и побољшава здравствени систем у Србији, који је срце нашег друштва, јер има средстава за то, захваљујући спроведеним економским реформама, од 2014. године.

Подсетио је да је Србија друга најбрже растућа економија у Европи и земља која најбрже снижава јавни дуг, као и земља ван ЕУ са најнижом стопом незапослености у овом делу Европе, са највише директних страних инвестиција.

"На добром смо путу, зато је важно и на томе инсистирам – на очувању мира и стабилности. Да наставимо реформе, пре свега пореске администрације, да побољшавамо пословни амбијент, да снижавамо доприносе и порезе на зараде и тражимо од инвеститора да улажу све више, јер ћемо тако имати и боље домове здравља и клиничке центре", рекао је Вучић.

Како је рекао, много је урађено у српском здравству, али много више мора да буде урађено и то илустровао тиме што је Србија пре неколико година била последња на листи европских здравствених система, док је данас шест земаља иза нас.

"Желимо да унапређујемо систем брже и снажније и верујем да ћемо успети", закључио је Вучић.

КБЦ Земун је здравствена установа, која је основана пре више од 230 година, 1784. године, у доба Хабсбуршке монархије.

Захваљујући подршци државе, која је издвојила више од два милиона евра – за нови апарат за магнетну резонанцу чија вредност износи више од 685. 000 евра, опрему за ангио салу више од 300.000 евра, ултразвучни апарат близу 130.000 евра, уз нови дигитални рендген апарат и комплет грађевинске радове – КБЦ Земун сада први пут у својој историји добија магнетну резонанцу, проширује капацитете свог рада још једном ангио салом, Ро и Ехо апаратима, као и плазма стерилизаторима.

"Од првог октобра у пуном капацитету ће радити ова магнетна резонанца. Не само да ће радити, биће укључена у списак установа за листе чекања које се ажурирају сваког дана у 12 сати. Они су обезбедили кадар, радиће у две смене и ово ће много помоћи здравственом сиситему Србије", рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Директор КБЦ Земун др Драгош Стојановић рекао је да та установа први пут добија савремену магнетну резонанцу која ће смањити листу чекања. "Помоћи ће у дијагностици најтежих облика болести које можемо да лечимо што пре и што адекватније", рекао је Стојановић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи