"Посета Кини једна од најзначајнијих"

Toком посете Кини биће потписано десет веомa важних аранжмана, рекао је председник Србије Александар Вучић. У Њујорк, истиче, највероватније иде премијерка Ана Брнабић.

Председник Србије Александар Вучић оценио је да ће његова предстојећа посета Кини бити једна од најзначајнијих посета коју је икада имао, како економски тако и у политичком смислу.

"Поносан сам на чињеницу што ћу се по пети пут састајати са председником Кине Си Ђинпингом. То је велика част за нашу земљу. Састаћу се по четврти пут са премијером Ли Кећангом", рекао је Вучић након обиласка КБЦ Земун.

Истакао је да је изузетно срећан због тога, али не зато што је то част лично због њега, већ због наше земље, јер ће током посете бити потписано десет веомa важних аранжмана.

С тим у вези је подсетио да треба да буде потписан прелиминарни уговор са Шандонг компанијом око инвестиције од милијарду доалра у Зрењанин, као и са Циђином за РТБ "Бор".

Указао је да је Србија због ранијег деловања дошла до 1,1 милијарду минуса у Бору, а да је сада пронађен стратешки партнер који је најмоћнија фабрика.

"Верујем да ћемо тиме решити проблем у Бору, као што смо око железаре у Смедереву", нагласио је председник.

Вучић је истакао да очекује да ће решити, током посете, и питање Индустријског парка, те најавио да ће бити потписано више разноврсних инфраструктурних пројеката.

"То је једна, у смислу новца о којем причамо, једна од најзначајних посета, коју сам икада имао. Важна је и у политичком смислу ради даљег унапређења сарадње, као и да потврдимо да председник Си убаци Србију, ако може још у овој години, или првој половини идуће, у свој програм путовања. Тада би знао да сам једини председник који је дочекао шефа кинеске државе два пута", нагласио је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да је пријатељство Србије и Мађарске, Срба и Мађара, веома тешко урушити.

"Однос Србије и Мађарске је добар. Скидам капу Иштвану Пастору што је много учинио на приближавању српског и мађарског народа. Скидам капу и Орбану на томе, а и ја сам томе по мало допринео", рекао је Вучић.

Подсетио је да Мађари у сваком тренутку и на сваком месту гласају за нас, подржавају европски пут Србије.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво