Вучић: Некима у региону се не свиђа снага Србије

Разговори са Приштином се настављају јер без постизања споразума нећемо бити у ситуацији и могућности да наставимо са успешним резултатима, поручио је председник Александар Вучић. Истиче да некима у региону не одговара снажна Србија.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је након обиласка КБЦ Земун да многима у региону одговара наставак политичких сукоба између Срба и Албанаца.

Они, каже, желе да сви други напредују, осим Срба и Албанаца, а некима се не свиђа ни снага Србије.

"Треба им слаба Србија, која би да ратује", рекао је Вучић тумачећи зашто је његова оцена политике Слободана Милошевића у региону намерно погрешно тумачена.

Говорећи о свом иступу у Косовској Митровици пре неколико дана, Вучић је навео да су га у свету људи добро разумели, а да су се у региону правили да га нису разумели, или су прећутали.

"Многи у региону желе наставак сталног политичког сукоба, а ко зна и каквог још, између Срба и Албанаца. Некима није право што Србија која је заостајала, данас најбрже спушта јавни дуг, највише напредује, и не свиђа им се снага Србије. Зато им је потребна слаба Србија, која би да ратује, Србија сукоба", рекао је српски председник.

Поновио је да је, у суштинском смислу, поставио линију дисконтинуитета према политици Слободана Милошевића.

"Имао је ретку харизму, највише људи и гласова је могао да скупи, али су резултати били лоши и по Србију и по српски народ. Рекао сам да нећемо ратове и гробове, већ да побеђујемо оловкама и компјутерима и то је било сасвим јасно, само то неко није желео да чује или се правио да не чује", подсетио је на своје обраћање у Косовској Митровици.

"Нема лаких решења у озбиљним питањима"

Вучић је навео да чак и ако актуелна власт не буде успела да постигне споразум, мораће то да учини нека наредна "јер без постизања споразума нећемо бити у ситуацији и могућности да наставимо са успешним резултатима". Нећемо се, каже, никоме додворавати лаким решењима.

Поновио је да ће решења свакако, каква год да буду и кад год да буду, бити болна и за Србе и за Албанце, јер нема лаких решења нити пречица у озбиљним питањима.

"А, онај ко није спреман за то и ко мисли да је могуће да све буде лако и лепо... Видео сам те који су нам 2008. године рекли да је то шанса за нас и да ћемо живети као 'бубрег у лоју', а имали смо највећи пад индустријске производње у региону. То је кад волите лака решења", рекао је председник.

Вучић је поручио да "морамо да бринемо о деци и размишљамо о њима, а не о томе да како да се додворимо у једном дану онима који воле лака решења". "Од тих лаких решења углавном боли глава, то вам је као кад лечите рак аспирином", рекао је Вучић.

Истакао је да се пет година борио за то да се промени аксиом да је Косово независно и да Србија у преговорима нема шта да тражи, али да то не значи да ће доћи до договора.

"Српска ће морати да опстане" 

Говорећи о изборима у БиХ, Вучић је рекао да прати изборну кампању, али да неће да коментарише ништа док се избори не заврше.

Што се тиче изјаве Младена Иванића да Србија не треба да се меша, рекао је да то никада није ни радио, те да би волео да је Иванић придике држао некима другима, који се јесу бавили и који се тиме баве.

Упитан како Србија може да помогне Републику Српску, и да ли она може да опстане имајући у виду могућност да победе Комшић и Бећировић, чија се кампања заснива на томе да нападају Србију и РС, поручује да ће "РС морати да опстане, јер је то воља народа и међународног правног уговора какав је Дејтонски споразум, а чији је Србија гарант".

На питање новинара може ли његова странка да победи на неким изборима 20, 30 странака опозиције, Вучић је рекао да од избора не бежи, да сматра да је легитимитет нешто од суштинског значаја, али да би неки, у време свеопште мржње, само власт по сваку цену.

На неким наредним изборима борићу се против такве мржње и патологије резултатима, рекао је Вучић.

"Не набављамо никакво ново оружје од Русије"

Председник Вучић је изјавио да никакво ново оружје не набављамо од Руске Федерације, већ само оно што смо раније договарали.

Истовремено је рекао да не може више да улази у то шта је која земља којој у свету поручила и ко ће коме да уводи санкције.

"Само нека нас оставе на миру", рекао је председник Србије одговарајући на питање да ли ће Србија одустати од набавке руског оружја услед америчког притиска.

Председник се осврнуо и на посету Кини, најавивши потписивање десет веома важних аранжмана.

Поводом одлуке ЕУ о укидању промене времена на летње и зимско, Вучић је рекао да морамо да чинимо као и сви Европљани.

"Немам појма око тог времена. Ја устајем свакако рано. Не могу да остајем до касно. Када имам вечеру која траје до пола једанаест, једанаест, ја већ од пола десет чекам кад ће крај", рекао је Вучић.

Остали аутори: Александра Митић
број коментара 12 Пошаљи коментар
(петак, 14. сеп 2018, 09:34) - Петрија [нерегистровани]

?!

Ма манте нас више тих флоскула.

(петак, 14. сеп 2018, 07:16) - anonymous [нерегистровани]

KiM

kada jedna zemlja je slaba i zavisi od nekoga ona tesko da
dodje do neka resenje i ekonomski itd

(петак, 14. сеп 2018, 02:09) - Miodrag [нерегистровани]

Pitanje

Zna li se mozda da li Alibaba dolazi u Srbiju, i kada. Mislim da bi to bilo kljucno za ekonomiju jer ce u tom slucaju Srbija postati centar ovog dela evrope za tog giganta koji moze da pored desetine hiljada radnim mesta donese i profit u milijardama dolara.

(петак, 14. сеп 2018, 01:52) - anonymouszik [нерегистровани]

Sela ostadose pusta presednice

U Srbiji, sve je najbrze, najvise, najbolje itd. a narod to ne primecuje, pa kao lud trci na zapadu, verovatno to su informacije za Beograd i Novi Sad, jer ostatak zemlje zivi u bedi sa mizernim platama.

(четвртак, 13. сеп 2018, 18:21) - pobednik [нерегистровани]

..

mi nikad nismo bili slabiji nego sto smo sad..

(четвртак, 13. сеп 2018, 18:16) - Milka [нерегистровани]

Samo mirno

Svi ciji su interesi protiv Srbije bi voleli da smo slabi i srljamo u jos neki rat pa da.se opet preracunamo. Vucicu je to jasno.pa bas zato i vodi politiku mira i jake Srbije

(четвртак, 13. сеп 2018, 17:23) - Neo [нерегистровани]

neo

Istina,mnogi i to ne samo u regionu,ne žele da vide Srbiju koja je stala na noge,Srbiju koja jača i ponovo posle dugo godina dolazi sebi i vraća se tamo gde joj je mesto,da bude lider regiona u najpozitivnijem smislu.

(четвртак, 13. сеп 2018, 17:04) - anonymous [нерегистровани]

komentar

Pa zato valjda Pristina predlaze stvaranje kosovske vojske na nasoj teritoriji.

(четвртак, 13. сеп 2018, 16:18) - anonymous [нерегистровани]

Srbija - gradjani

Sve pocinje od nas gradjana. Hajde da volimo nasu zemlju i da ne pljujemo po njoj u svakom skislu... od kakvi su putevi pa na dalje. Da pocnemo prvo odatle. Hajde da svima govorima kako je sjajno i koliko volimo nasu drzavu. Hajde da tretiramo nasu Srbiju koja postoji jos od pamtiveka. Hajde da je tretiramo kao sto bi nasu rodjenu familiju, kakva god da je... Super je! Komsije ne smiju da vuce Da li nam je lose. Komsije ne smiju da vide Dali se nekada posvadjamo. Srbija je jedna velika kuca. Porodica. Kada pocnemo tako da je tretiramo, onda ce i ceo svet.

Zivela Srbija, Ziveli braco i sestre!

(четвртак, 13. сеп 2018, 15:46) - anonymous [нерегистровани]

Sta je Novo?

Sta je tu novo kako svet, Evropa i region, kao nova geografska odrednica, gledaju na Srbiju? Uvek je bilo tako, a najgore, umesto da gledaju da oni budu bolji, lakse je uvek bilo, kao i sada, spoticati Srbiju ili je gurati u nevolje, sukobe. Sve ovo vise govori o svima nego o Srbiji.
Ono sto jos uvek ne razumem je zasto je Srbiji i Srbima i dalje vazno sta svi ili bilo ko misli ili kaze o nama? Stalno trazimo neke potvrde, ali i sami doprinosimo ovome procesu.
Bolje cuti, radi, a dela i uspesi, ekonomski rezultati i parametri sami govore vise nego bilo koji politicar, vlada, predsednik...