Дачић: Отворили сте Пандорину кутију, а сада сте лицемери

Шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је да треба да буде срамота оне који данас говоре да нема више промене граница, јер су они ти који су срушили нашу границу и тиме отворили Пандорину кутију.

Ивица Дачић је нагласио да је оно што је предложио председник Србије Александар Вучић, говорећи о разграничењу, само жеља да се дође до компромиса.

"Они су нашу границу срушили и сада се сетили да 'нема промена граница'. Отворили сте Пандорину кутију и нема више да се говори о томе. Како вас није срамота, лицемери једни", нагласио је Дачић на конференцији за штампу са директорком Департмана за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије Маријом Захаровом, која је рекла да је став Русије према Косову заснован на међународном праву.

Указао је да то важи и за Македонију, која се сада, када су њима закуцали на врата, сетила да нема промена граница.

"О којој граници причате, о граници Косова и Србије, а ко је верификовао ту границу? Они који су помогли да Косово постане независно сада говоре о томе да нема промене граница", критиковао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је истакао да су се сада сви сетили како нема промене граница по етничком принципу, иронично упитавши да није можда ОВК била мултиетничка организација која се борила за мултинационално Косово.

"Ко мисли да смо, када покажемо жељу за компромисом, слаби – поручујем: немојте да се играте живцима и мишићима Србије", поручио је Дачић.

"Албанци са Косова највећи проблем за компромис" 

Када је реч о ономе што је предлагао раније и предлогу председника Србије Александра Вучића, Дачић је рекао да је он одувек говорио о разграничењу, то јест потреби да се изврши разграничење на српски и албански део Косова.

"То је моје лично мишљење. Не могу да коментаришем шта председник под тим подразумева и које су опције актуелне. Немојмо да говоримо као да је то питање на столу и све решено. То је одраз жеље да се дође до компромиса", нагласио је Дачић.

Рекао је да постоји много идеја како може да изгледа решење, али да је принципијелна намера приштинског руководства да доведе до тога да Прешево и Бујановац припадну Косову.

"То је за њих решење. Немојмо да изигравамо будале у дијалогу. Највећи проблем за долазак до компромиса су Албанци са Косова и они који их подржавају", нагласио је министар спољних послова.

Дачић је нагласио да ће Београд наставити борбу за територијални суверенитет и интегритет, а да је оно што је рекао председник покушај да се дође до компромисног решења.

Подсетио је да је председник сам рекао да су мале шансе да се дође до договора.

Што се односа са Русијом тиче, каже да Београд жели да гради искрене и партнерске односе, те да у том смислу редовно упознаје пријатеље у Москви са својим ставовима.

Подсетио је да је став Москве да подржи све што је у српском интересу, те додао да Србија засигурно неће изненадити Москву.

Дачић је подвукао да нема решења без Руске Федерације, Кине, али и САД.

"Велику Британију не могу да спомињем више јер њу не занима који је српски став. То ћемо имати у виду када њима буде требало нешто", нагласио је шеф српске дипломатије.

Дачић је указао да је просто невероватно да су Британци назвали председника Вучића и од њега затражили да Србија подржи њиховог представника у међународној судској установи, иако их не занимају наши ставови и скидају расправу о Косову и Метохији са агенде Савета безбедности УН.

Подсетио је да нема земље која се више залаже за српске интересе од Русије и додао да не верује да може да дође до било каквог решења ако о томе нису упознати наши стратешки партнери у Москви.

"Никад нећемо угрозити односе са Москвом"

Шеф дипломатије истиче да Србија, без обзира шта неко мислио да може да тражи од ње, никада неће угрозити и нарушити братске и прјатељске односе са Москвом.

Поновио је да је Србија чврсто опредељена за развијање односа са Руском Федерацијом, на темељу партнерства, додајући да постоји историјска, традиционална блискост два народа и две земље, које су одувек имале само пријатељске односе.

Дачић је изразио велику захвалност Русији за подршку коју пружа Србији када је реч о одбрани територијалног интегритета и суверенитета.

Према његовим речима, када год је потребна Србији подршка и помоћ на међународној сцени, први којма можемо да се обратимо су високи представници Руске Федерације.

"Председник Александар Вучић је у редовном контакту са руским председником Владимиром Путином, а ја са мојим колегом Сергејом Лавровим, и ми их стално информишемо о свим питањима и проблемима које имамо. О дијалогу који се води са Приштином, о нашим ставовима, чврстом позицијом када је реч о непризнавању независности Косова, даљој активношћу на спречавању пријема Косова у међународне организације, што сматрамо заобилазним путем да Косова уђе у систем УН", рекао је Дачић.

Најавио је да ће Србија наставити активности на повлачењу признања од стране неких држава.

Истакао је да је веома важно да постоји заједничка комуникација са Москвом где можемо једни другима да преносимо инфромације и међусобно консултујемо, помажемо једни другима.

"У том смислу је важан континуитет сусрета на највишем нивоу. Очекујемо до краја године посету Путина, као и пре тога седницу Мешовитог комитета за сарадњу две земље, на чијем челу сам испред Србије ја, а са руске стране је дошло до промене, те председава сада заменик председника Владе Борисов. Очекујемо неколико недеља пре доласка Путина да се одржи седница Комитета", објаснио је Дачић.

Подсећа да је ова година је у знаку јубилеја 180 година дипломатских односа Србије и Русије.

Лично се захвалио Захаровој за спремности да увек одговори на наше упите и позиве, те изађе у сусрет и помогне у решавању проблематичних питања.

Указао је да је ова посета договарана више пута, и да се реализује у оквиру консултација наша два министарства, али и договора које је постигнут током прошле посете, у циљу даљих приближавања две земље и народа.

Изразио је велиу захвалност Захаровој на изразито пријатељском односу који приказује према нашој земљи народу, као и подршци коју пружа Србији на својој функцији.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво