Захарова: Став Русије према Косову заснован на међународном праву

Русија је доследна, а Москва ће поштовати одлуку Србије по питању Косова и Метохије, поручила је у Београду директорка Департмана за инфомисање и штампу Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Марија Захарова је у Београду рекла да је став Русије по питању Косова доследан и заснован на међународном праву, поштовању суверенитета Србије и њеног унутрашњег законодавства.

"Ми не одступамо од тог доследног става", рекла је Захарова на заједничкој прес-конференцији у Министарству спољних послова Србије после састанка са Ивицом Дачићем.

На питање какав је став Русије када је у питању разграничење, Захарова је најпре узвратила контрапитањем: "Ви нећете имати проблема са тим?"

Затим је додала да ће се Русија понашати с поштовањем према одлуци српског народа.

Када је реч о спољној политици Русије у целини, некоме се свиђа, некоме не, али смо доследни, рекла је Захарова.

Додала је да је то важан квалитет, нарочито у савременом свету када се обесцењују међународни споразуми и постају "парче папира".

Доследност је повезана и са питањем Косова, рекла је Захарова и додала да се њихов приступ заснива на поштовању међународног права, суверенитета Србије и то, додаје, знају и у Београду.

Напоменула је да је проблем Косова постао међународни проблем и да се не тиче само Србије.

Захарова је поновила да став Русије није промењен током година, да није теоретски него је заснован на практичном послу и ослања се на међународно право и Резолуцију 1244.

Поручује да Русија неће прихватити три ствари – а то су да неко каже да се Косово одвојило путем референдума, да је то јединствен случај у Европи и да се "изврћу историјска сећања".

Захарова: Морамо да се супротставимо фејк вестима

Марија Захарова састала се и са министром за иновације и технолошки развој Ненадом Поповићем. Након састанка је рекла да се Србија и Русија очигледно суочавају са информационим кампањама и притиском, а нарочито Србија због проблема са Косовом и Метохијом.

Истакла је да је можда највећа "информациона превара" била изјава бившег председника САД Барака Обаме о извршеном референдуму на Косову.

"Да ли ће бити горе?", запитала се Захарова и додала да се Србија и Русија морају супротставити "фејк вестима".

Ненад Поповић је захвалио за подршку и принципијелни став руског народа и председника Владимира Путина по питању Косова и Метохије и нагласио да свако решење за српску јужну покрајини мора бити по Уставу Србије и Резолуцији 1244.

Према његовим речима, очигледно је да је коцнепт западног фактора, који је решио да од Косова направи неко чудо, потпуно пропао.

Овде можете погледати скицу за портрет Марије Захарове

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара