ДС: Зашто 31. јул није званичан празник у Војводини?

Демократска странка честитала је грађанима у Војводини 73. годишњицу прикључења Војводине Србији постављајући уједно питање председнику Скупштине АП Војводине Иштвану Пастору и председнику Покрајинске владе Игору Мировићу зашто се 31. јул у Војводини званично не обележава.

ДС наводи да су посланци владајуће коалиције одбили предлоге неколико посланичких група да 31. јул буде проглашен за датум од покрајинског значаја и оцењује да се у Војводини данас не обележава ниједан датум који подсећа на њену изражену антифашистичку прошлост.

Из ДС-а подсећају да је 31. јула 1945. на заседању Скупштине изасланика народа Војводине, коју су чинили представници Срба, Мађара, Хрвата, Словака, Румуна, Русина и Јевреја, конституисана АП Војводина у саставу Србије.

Ову одлуку, како се наводи, верификовао је АВНОЈ на свом трећем заседању 10. августа 1945. када је прерастао у Народну Скупштину Демократске Федеративне Југославије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво