НАТО: Јачање веза са Србијом од користи за обе стране и регион

Јачање веза НАТО-а и Србије корисно је за Алијансу и Србију, као и за читав регион, поручили су лидери НАТО у заједничком саопштењу са самита у Бриселу.

Лидери Алијансе поздравлили су континуирани напредак у изградњи партнерства НАТО и Србије и подржали даљи политички дијалог и практичну сарадњу у том циљу.

"Поново наглашавамо потребу за континуираним напретком у дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, који би требало да доведе до свеобухватне нормализације односа, укључујући форму правно обавезујућег споразума", наводи се у саопштењу.

НАТО, додаје се, охрабрује "обе стране да убрзају напоре ка нормализацији односа и пуне примене досадашњих споразума".

У саопштењу се наводи да присуство НАТО на Косову, углавном путем Кфора, доприноси безбедном и сигурном окружењу, а у блиској сарадњи са косовским властима и ЕУ и да оно доприноси широј стабилности на Западном Балкану.

Било каква промена позиције НАТО снага, истиче се, остаће везана за околности и неће бити временски условљена.

"Наставићемо да подржавамо развој безбедносних организација на Косову кроз НАТО Саветодавни тим за везу у оквиру садашњег мандата. Примена повећане интеракције са Косовом напредује добро у смислу дијалога и практичне сарадње", наводи се у саопштењу.

Лидери НАТО-a, како се додаје, поздрављају аспирације Косова да "побољша своју способност да осигура безбедност свим својим становницима, као и да допринесе безбедности на Западном Балкану".

Челници НАТО-a у декларацији наводе и да је Западни Балкан регион од стратешког значаја што, додају, показује и дуга историја сарадње и операција у региону.

"Остајемо потпуно посвећени стабилности и безбедности Западног Балкана, као и подржавању евроатлантских аспирација земаља у региону. Наставићемо да тесно сарађујемо са Западним Балканом на одржању и промовисању регионалног и међународног мира и безбедности", каже се између осталог у саопштењу.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво