Реаговања на претње упућене Александру Вучићу

Званичници и представници политичких странака у Србији осудили су претње које је народни посланик Славиша Ристић упутио председнику Србије Александру Вучићу.

Претходно је Ристић упутио председнику Русије Владимиру Путину писмо, у којем Вучићу прети да ће, уколико покуша да постигне споразум са Приштином, завршити као убијени премијер Зоран Ђинђић.

Реаговала је председница Народне скупштине Маја Гојковић, која је најоштрије осудила Ристићеве претње.

"Најоштрије осуђујем претње које је народни посланик Славиша Ристић упутио председнику Републике Србије Александру Вучићу. Овакве претње, које долазе у тренутку када председник Републике Србије води тешке преговоре да сачува Косово и Метохију, осигура мир и безбедност грађана Србије који живе у нашој јужној покрајини и читавој Србији, за сваку су осуду друштва", рекла је Гојковићева.

Истовремено, такве претње, истиче, представљају врхунац политичке агресије и лицемерја и очигледно за циљ имају слабљење позиције Србије и председника Александра Вучића.

Директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић сматра да је напад на Александра Вучића, кроз претње писмом народног посланика Славише Ристића, ништа мање него злочин мржње.

Ђурић је, у изјави новинарима у Косовској Митровици, казао да Ристићу не само да није свет Видовдан као празник који треба да уједињује Србе, већ је и добио налог да се тако понаша.

Вулин: На Видовдан сви покажу право лице 

Министар одбране Александар Вулин је рекао да на Видовдан свако "покаже своје право лице" и осудио претње смрћу упућене председнику Србије Александру Вучићу.

Тако је данас, навео је Вулин, Амфилохије Радовић изговорио масу лажи и мржње и напао председника Вучића грубље него што је напао иједног другог човека икада пре, чак и оне који су отцепљивали Црну Гору или доносили законе против ћирилице и одузимали имовину црквама и манастирима.

"Народни посланик Славиша Ристић је позвао на убиство Александра Вучића. Позивајући на убиство Вучића, Ристић је дао оправдање и повод свакој страној служби да најзад ућуткају јединог човека који је у стању да се избори за најмање лоше решење на КиМ, јединог који је у стању да сачува политичку стабилност и да се супротстави страницима", каже Вулин.

Додаје да су Јеремић, Ђилас, Ристић, који га "оптужују за издају и траже његову смрт, за време своје власти довели Еулекс и скоро сасвим избацили Унмик", направили административне прелазе, поставили питање МСП-у који је учинио немогуће, али захваљујући погрешном и глупом питању дао оправдање отцепљењу, а да су се за време њихове власти мењале резолуције у Генералној скупштини УН о КиМ како им је наређено.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић Ристићеву изјаву прокоментарисао је речима: "Вучић им је крив зато што покушава да уради нешто за своју земљу и свој народ".

Стефановић је гостујући на Пинк телевизији оценио да су напади на Вучића угланвом оркестрирани, и да их покрећу они који желе фотељу, а то су, додао је, људи који су на најразличите начине предавали Косово.

СНС тражи реакцију надлежних органа 

Посланичка група СНС-а у Скупштини Србије најоштрије је осудила претње смрћу Александру Вучићу и затражила да надлежни државни органи хитно реагују и предузму законом прописане мере, рекао је шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић.

Александар Мартиновић је на конференцији за штампу у Скупштини Србије истакао да је то што је Ристић упутио писмо председнику Русије Владимиру Путину и отворену претњу смрћу председника Вучића "врхунац политичке агресије и врхунац политичког лудила".

"Народни посланик Славиша Ристић, који се представља као вођа Народног покрета Срба са КиМ 'Отаџина', данас је упутио отворену претњу убиством председнику Србије Александру Вучићу", рекао је Мартиновић.

Мартиновић се осврнуо и на изјаву митрополита Амфилохија у Грачаници наводећи да она штети држави србији и српском народу у покрајини, као и цркви.   

Реаговала је и Српска листа, која је навела да су грађани на изборима рекли шта мисле о Славиши Ристићу, Вуку Јеремићу и Санди Рашковић Ивић

Српска листа је посебно критиковала Ристића због писма које је упутио Путину.

"Пропали политичари данас су покушали да злоупотребе Видовдан упућујући грађанима, уместо апела на саборност и слогу, поруке мржње и отворене претње убиством демократски изабраном председнику Србије", наводи се у саопштењу.

Реаговао је и председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић, који је оценио да је напад на Александра Вучића ништа мање него "врхунац политичког лудила, агресије и мржње".

Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић изјавио је да његова странка најоштрије осуђује претње које је Славиша Ристић кроз писмо упутио председнику Александру Вучићу. 

"Убеђени смо да ће надлежни органи и надлежне институције на прави начин реаговати и у потпуности се слажемо са колегама из СНС-а да ово јесте врхунац и политичке агресије и политичког лудила", рекао је Милићевић новинарима у Скупштини.

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић критиковао је данашње изјаве владике Амфилохија и посланика Славише Ристића, оценивши их као "слику српске болесне стварности којом влада националистичко лудило".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара