Заменик шефа Еулекса: Није лако "крупне рибе" извести пред суд

Најскупља мисија Европске уније је завршена. Од 15. јуна Косово само мора да се брине за судску власт. Заменик шефа мисије Еулекса, Немац Бернд Тран, у интервјуу за DW своди биланс мисије.

DW: За Еулекс почиње нова ера, од 15. јуна мисија ЕУ има нови мандат. Када је реч о билансу након десет година, мишљења су подељена, делимично чак и негативна. Закључак критичара је следећи: "ништа осим трошкова". Какав је Ваш биланс?

Бернд Тран: Биланс је заправо позитиван - наравно, зависи из ког угла се посматра. Ако гледате из угла Косовара, с једне стране би могао да буде негативан. Са друге стране, може да буде веома позитиван, ако се узме у обзир да је држава Косово почела да постоји пре десет година и да се такорећи кренуло од нуле.

Тако је било и са мисијом Еулекса. Била је то највећа мисија коју је Европска унија икада створила и први пут да је једна мисија обухватала и судски мандат.

Али управо када је реч о том мандату сада се оцењује да је релативно мало тога спроведено. Неке особе су додуше идентификоване, познато је за шта се терете, али је учињено је сувише мало...

Да, али притом би требало да имамо у виду да се ради о мисији која је имала за циљ успостављање владавине права. И код нас у Немачкој има случајева када се подигну оптужнице, а на крају изрекну ослобађајуће пресуде.

По чему желимо да меримо успех? Да ли се ради о томе да неко мора да буде осуђен, да мора да буде крив или се ради о томе да се изгради систем базиран на владавини права?

Прави проблем мисије је био: како да делујем комуникативно? У то време се стално говорило о "крупним рибама" које је Еулекс требало да ухвати да би их осудио.

Такви захтеви су изнети пред Еулекс и они су дошли споља. Али у том окружењу није било лако "крупне рибе" извести пред суд. То зависи од тога да ли су пронађени сведоци, да ли постоје докази који ће бити довољни за осуђујућу пресуду.

Да ли је онда требало да се настави мандат, како би те ствари у будућности биле завршене и како би се дошло до "крупних риба"?

Централно питање би требало да гласи, шта на Косову још можемо да учинимо уколико задржимо мандат какав је био или ако га изменимо?

Десет година смо имали мандат и наше судије, државни тужиоци и полицајци, обавили су заиста добар посао. У области кривичног права изречено је 479 пресуда које имају везе са корупцијом, организованим криминалом, прањем новца и ратним злочинима.

У области цивилног права ради се о 42.000 случајева. Дакле, када је реч о судској власти, мисија је дала резултате, то би једноставно тако требало да се посматра.

Али сада смо дошли до тачке када једноствано више задатака него раније морамо да предамо у локалне руке. То значи да локално судство сада мора да решава случајеве и да их приведе крају.

Да ли мислите да су локално судство и органи судске власти на Косову то у стању да обаве професионално и независно?

Они ће се наћи у позицији да то морају да учине. Раније, када се радило о тешким случајевима, органи судске власти су увек указивали на то да је случај преузео Еулекс, да је за њих то исувише опасно и да радије не би тиме да се баве.

Када би нешто кренуло наопако, увек је Еулекс био одговоран, а не локално судство.

Сматрамо да смо сада дошли до тачке када треба да престанемо да обављамо посао уместо Косовара. И зато ће сада више посла доћи у косовске руке, а ми ћемо притом, наравно, и даље пружати велику подршку.

Можете ли да ми откријете неколико података, како ће изгледати будућа мисија и колики је њен временски оквир?

Прошле недеље смо од земаља чланица ЕУ добили мандат од 15. јуна ове године, до 14. јуна 2020. године, дакле нови двогодишњи мандат.

По први пут ће мисија у потпуности бити измењена. Сасвим се повлачимо из судске области, више нећемо ангажовати наше судије, државне тужиоце и полицију, нећемо радити на случајевима, нити ћемо прихватати нове.

Имаћемо мандат да помогнемо косовским институцијама у свему што раде. Саветоваћемо их у области кривичног права, јер ту су уочени велики пропусти.

Има још Немаца који су на лицу места - какав је немачки допринос за будућу мисију, односно за мисију која је већ почела?

Најпре се надам да ће Немачка наставити да помаже као што је то до сада чинила. Ја ћу још до краја године бити заменик шефа мисије, а за даље ћемо видети.

Немачка иначе снажно подржава мисију. У њу је укључено осамнаест полицијских службеника и дванаест цивила, па тако, после Пољске, имамо највише ангажованих људи који помажу мисију овде на Косову .

број коментара 11 пошаљи коментар
(уторак, 19. јун 2018, 21:08)
anonymous [нерегистровани]

Nije tu ni bilo namere da se "hvataju krupne ribe"

Nije EULEKS ni nameravao da ozbiljno resave probleme na Kosovu. O tome govori ne koliko su slucajeva resili, nego koliko su ih uopste resavali. Vi mozda ne mozete da dokazete I osudite nekoga za pocinjeni zlocin, ali mozete da vodite istragu protiv njega ili da podignete optuznicu. Koliko su Euleks tuzioci podigli optuznica tamo? Sve u svemu misija je bila politicka, a mi znamo na cijoj su oni strani.

(уторак, 19. јун 2018, 19:17)
anonymous [нерегистровани]

kosovo

Euleks da je hteo mogao je da te krupne ribe privede na sud ali nije hteo.

(уторак, 19. јун 2018, 17:30)
anonymous [нерегистровани]

mala

Nadam se da ce pravda biti na nasoj strani.

(уторак, 19. јун 2018, 16:37)
Renata [нерегистровани]

Заменик шефа Еулекса: Није лако "крупне рибе" извести пред суд

Ako su to za vas " krupne ribe " , sta li ste ondah vi u tom slucaju ?

(уторак, 19. јун 2018, 16:37)
Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

U Hagu samo sitne ribe

a ja mislio da su krupne,covek uci do kraja zivota

(уторак, 19. јун 2018, 14:06)
sasa [нерегистровани]

komentar

srbima mora biti zagarantovana prvo sigurnost na kosovu,pa ucesce u zakonodavnoj vlasti

(уторак, 19. јун 2018, 13:49)
Maja [нерегистровани]

Krupne ribe

Krupne ribe su produkt vase politike, postarajte se za njih.

(уторак, 19. јун 2018, 13:35)
Anonimni [нерегистровани]

Brisel

Ima Pravde, ima Boga, Pravda je spora ali dostizna!

(уторак, 19. јун 2018, 13:22)
anonymous [нерегистровани]

Bernd Tran

Gospodine Tran, "krupne ribe"ste sami proizveli. Na Vama je da odnjih napravie "male ribe" inace ce vas jednoga dana "krupne ribe" pojesti.

(уторак, 19. јун 2018, 13:22)
Milica [нерегистровани]

Ima krupne ribe

A sta je sa sa ratnim zlocincima koji su na Pristinskoj vlasti, i ne verujem da Kosovske institucije mogu same da sprovedu vladavinu prava bar ne kada je interes Srba na Kosovu u pitanju.