Скупштина о избору гувернера и платама у агенцијама

Скупштина Србије расправљала је о више законских предлога, међу којима је предлог за избор гувернера Народне банке Србије (НБС) који је поднео председник Србије, саопштено је из парламента.

16.25 – Полемика посланице СНС и Војислава Шешеља о реизбору Табаковићеве за гувернера НБС.

13.20 – Закони о којима се расправља имају за циљ да трансформишу државну управу у ефикаснији, професионалнији и модернији сервис свих грађана, рекао у парламенту ресорни министар Бранко Ружић.

12.10 – Почела расправа о реизбору Јоргованке Табаковић за гувернера НБС, као и о више законских предлога.

10.30 – Посланици започели седницу постављањем питања представницима власти.

Посланици српског парламента расправљали су о предлогу за избор гувернера и вицегувернера Народне банке Србије, који је поднела гувернерка НБС, као и о више законских предлога међу којима су плате у јавним агенцијама и другим организацијама. На почетку седнице посланици су искористили прилику да поставе питања представницима власти.

Досадашњу прасправу о реизбору гувернера обележила је полемика посланице СНС Александре Томић и лидера радикала Војислава Шешеља.

Шешељ изнео је низ разлога зашто Табаковић није подобна за ту функцију.

Неке од тих разлога Томићева означила је као обичне неистине, док је остале Шешељеве наводе протумачила као реаговање лидера радикала на чињеницу да се Табаковићева својевремено политички разишла с њим.

Шешељ је, на пример, рекао да Табаковићева неконтролисано троши паре Народне банке, јер купује подметаче за ноге, нпр, и обезбеђује гинеколошке прегледе за жене запослене у НБС.

Тврди и да је "намештала" кредите појединим бизнисменима, да је Телеком, где је била запослена, преузео на себе отплату кредита за њен стан, да је купила стан у Риму и да јој је зет други секретар амабасаде у Риму, а помињао је и другу гуврнеркину ћерку.

"Одакле Јоргованки Табаковић пола милиона евра, је ли она то поштено стекла? И уместо да је тада ухапшена она је остала гувернер, наставила да обавља ту функцију", навео је Шешељ. 

Шешељ је навео и да је Табаковићева са Игором Бечићем у кампањи за изборе 2012. године путовала у иностранство по новац наводно за СНС, а помогао им је, каже, Ивица Дачић да га унесу у земљу.

На то је посланица Александра Томић рекла да је Шешељево излагање било као излагање "напуштеног мужа, који не може да се помири са тим да је жена отишла".

"Када користите увреде личне природе, измишљате причу о милионима, о становима, о томе како је жена радила и била члан УО Телекома, а била је у ствари члан УО Пошта Србије, онда то тако изгледа", рекла је Томић.

А Шешељу се обратила директно речима: "Потпуно је јасно зашто вам је жао што није у вашим редовима, али вам то не даје за право да вређате и њено достојанство и достојанство Народне скупштине".

Како је додала, да је она на месту Табаковићеве поднела би тужбу за увреду части.

Шеф посланика Двери Бошко Обрадовић такође није за реизбор Табаковићеве јер, каже, штити банке, на штету грађана.

Упитао је да ли постоје "ВИП кредити за судије" и колико судија има те "специјалне кредите" које им банке дају да би ћутали и да не би решавали проблеме банкарских клијената које су банке опљачкале.

Посланик СНС Владимир Орлић подсетио је на обраложење Вучића због чега Табаковићева треба да буде реизабрана, рекавши да је очувала макроекономску стабилност, као и инфлацију на просечном нивоу од два одсто.

Посланик СВМ Балинт Пастор је најавио подршку Табаковићевој.

"Посланици СВМ подржаће предложене измене закона, имамо одређене амандмане и верујем да ће бити усвојени. Посланици СВМ гласаће и за избор Јоргованке Табаковић за функцију гувернера Народне банке Србије", рекао је Пастор. 

Ружић: Државна управа ефикаснији и модернији сервис свих грађана

Образлажући предложена решења из свог ресора, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да закони о којима се расправља у парламенту имају за циљ да трансформишу управу у ефикаснији, професионалнији и модернији сервис свих грађана Србије.

Ружић је додао да је за остваривање тих циљева потребно да се унапреди учешће грађана у доношењу политика.

"Једна од најзначајнијих измена односи се на спровођење јавне расправе у поступку припреме одлуке о буџету, у делу планирања инвестиција. Да то постане обавеза свих локалних самоуправа, јер средства у буџетима су средства свих грађана", нагласио је Ружић.

С тим у вези, Ружић је рекао да измене Закона о локалној самоуправи предвиђају подстицање грађана на иницијативу, као и увођење обавезе градовима и општинама да консултују грађане о инвестиционом делу буџета.

"Изменама Закона о државној управи, за све државне органе ће бити обавезна јавна консултација у фази припреме нацрта закона", додао је Ружић. 

"Тежимо да смањимо број локалних функционера у односу на број становника општине или града, да подстакнемо општине и градове да међусобно више сарађују и помажу једни другима у недостатку капацитета, а месним заједницама враћамо стару улогу у повезивању грађана са локалном самоуправом", рекао је Ружић у парламенту.

Према његовим речима, изменама и допунама Закона о матичним књигама обезбеђује се да електронски упис података из матичних књига буде први и обавезан, што ће омогућити и брже поступање управе према грађанима, а и издавање извода било где у Србији и ван ње.

"Овим предлогом предвиђамо и упис промене пола у матичне књиге, на основу потврде здравствене установе, што је реализација једне од мера за прихватање родне разноликости као саставног дела модерног европског друштва", додао је министар.

Говорећи о предлозима закона који се тичу плата и рада у јавним агенцијама, Ружић је рекао да се иде ка томе да се уведу обавезни конкурси и провере знања људи који се запошљавају у агенцијама, те да се осигурава већу стручност чланова управних одбора и директора и боља контролу расхода.

Правила за одређивање плата запослених у јавним агенцијама одређена су системским законом о платама, а њихова разрада у предложеном закону подразумева да основица за обрачун плата не може бити већа од основице коју ће утврђивати Народна скупштина у Закону о буџету за сваку буџетску годину.

У Скупштину је стигао извештај немачке полиције са аеродрома у Франкфурту, потврдила је председница парламента Маја Гојковић. Док проучава случај могуће крађе, каже да се Мехо Омеровић није правдао за учињено, већ се позивао на дипломатски имунитет.  

Обједињена расправа о свим тачкама

Пре расправе, посланици су одлучили да о свим тачкама које су на дневном реду расправљају обједињено.

Посланик СДС-а Марко Ђуришић рекао је да такав предлог не треба да се нађе пред посланицима, наводећи да то није у складу са Пословником.

С друге стране, шеф посланика Двери предложио је да се продужи време расправе, јер је реч о важним темама из различитих друштвених области.

"Мислим да је у интересу националних мањина у Србији и свих оних које интересује локална самоуправа, а интрересује све грађане јер живе у локалним самоуправама, да имамо више времена, да можемо да имамо квалитетну расправу и укрстимо аргументе пошто се ради о квалитетним законима где има шта и да се похвали, али и да се критикује", додао је Бошко Обрадовић.

Након тога, Маја Гојковић је ставила на гласање предлог о спајању расправе које је на кратко прекинуто због проблема у систему.

После десетак минута, 131 посланик је гласао да се обједини расправа, против је било 8, а није гласало 12 посланика, а Обрадовићев предлог о продужењу расправе нису прихватили.

Посланици ће расправљати о предлогу за избор вицегувернера Народне банке Србије, који је поднела гувернер НБС, избору чланова Одбора Агенције за борбу против корупције, на предлог Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја, као и на предлог УНС и НУНС, као и о Предлогу одлуке о избору председника судова.

На дневном реду је и Предлог закона о платама запослених у јавним агенцијама и другим организацијама које је основала Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе.

Народна скупштина разматраће и Предлог закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина, Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити права и слобода националних мањина, Предлог закона о изменама и допунама Закона о службеној употреби језика и писама, које је такође поднела Влада Србије.

Расправљаће се и о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о територијалној организацији Републике Србије, који су поднели народни посланици Студенка Ковачевић, Милетић Михајловић, Дарко Лакетић и Дејан Раденковић, као и Предлог закона о потврђивању Додатног протокола Европској повељи о локалној самоуправи о праву да се учествује у пословима локалних власти.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се