Вучић: Борићу се против замрзнутог конфликта, не желим да будем одговоран за нови сукоб

Даћу све од себе да се изборим против става 80 одсто људи који мисле да треба одржати замрзнути конфликт, рекао је председник Србије Александар Вучић говорећи о односима са Приштином. Известилац ЕП за Србију Дејвид Макалистер истиче да се европски циљеви Србије остварују и да Србија напредује.

Председник Србије Александар Вучић је на конференцији за новинаре након састанка са известиоцем ЕП за Србију Дејвидом Макалистером рекао да ће Београд бити спреман да у сваком тренутку разговара са Албанцима о компромису, али да пре тога очекује испуњење Бриселског споразума.

Вучић је изразио сумњу да и албанска страна жели исто, јер, како је навео, управо је вечерас њихов главни преговарач Авни Арифи рекао да њима не пада на памет да губе време на испуњавање споразума и формирање ЗСО.

"То говори да они, осим што имају дрскост и храброст, имају и подршку неких па могу да не испуњавају оно што је потписано", оценио је Вучић и додао да се у таквој ситуацији намеће питање шта смо радили пет година, а Београд је, каже, испунио све што је било до њега.

Осим договора с Приштином, додао је, нама остаје и разговор између нас самих, јер, како је навео, без обзира на то што је истраживање показало да се 80 одсто људи у Србији залаже за одржавање замрзнутог конфликта, он се томе противи.

"Даћу све од себе да се изборим против става 80 одсто људи који мисле да треба одржати замрзнути конфликт, јер ако буде одмрзнут, не желим да будем одговоран за нови сукоб. Нећу доносити одлуку против нашег народа. Стабилност је важнија од свега другог", рекао је Вучић.

Макалистеру је захвалио на похвалама за економију, те приметио да је по подацима Србија међу прве три или четири земље у првом кварталу по расту БДП-а у Европи.

Председник је поручио да нема шта да замери Дејвиду Макалистеру, јер је у праву за све што је рекао у вези с владавином права. Приметио је да ипак најтежи проблем остаје однос Београда и Приштине.

"Некад о нечему мислимо другачије, али тачно је да има још много посла на терену владавине права", рекао је Вучић, мада, додао је, волео би да је то било и раније.

"Такође, незадовољство дела јавности медијским слободама мислим да смо на путу да решимо на добар начин, покренули смо дијалог на прави начин, чини ми се, али пред Србима је један веома велики проблем", рекао је Вучић прецизирајући да мисли на однос Београда и Приштине.

"Однос Београда и Приштине је наш највећи проблем, и то не зато што је неко некоме нешто обећао, као што то често говоре неодговорни људи у Србији, већ зато што је неко одговоран и размишља о будућности Србије. И зато што нека тешка питања из прошлости желимо да решимо, а да уместо о прошлости размишљамо о будућности и нашој деци", рекао је Вучић, који је Макалистеру захвалио на његовом односу према Србији. 

Европском известиоцу Вучић је захвалио и на томе што је био искрен у критикама, али и похвалама, и што је у једном и другом нашао праву меру.

Макалистер: Западни Балкан међу приоритетима

Председавајући Комитета за спољне послове Европског парламента и известилац за Србију Дејвид Макалистер рекао је да се европски циљеви Србије остварују и да Србија напредује. Макалистер је поздравио резултате самита ЕУ – Западни Балкан у Софији и поручио да мисли да је скуп био успешан за бугарско председавање ЕУ и за премијера Бојка Борисова.

Каже да је Западни Балкан постављен као један од приоритетних европских послова.

Додао је да се самит у Софији није бавио проширењем Уније већ конкретним резултатима и поздравио је напредак по питању повезаности енергије и дигиталне агенде.

Како је истакао, улога Србије у оквиру Берлинског процеса је више него добродошла и каже да зна да ће Србија пратити европску агенду као што је то председник Вучић јасно изразио.

Макалистер је рекао да верује да ће се и други одговорни политичари у Београду залагати за то.

Указао је да привреда Србије стоји све боље сваког дана и да је то успех одговорне власти и председника. Међутим, каже да владавина права мора бити даље оснажена да би земља постала привлачнија за инвеститоре који долазе у све већем броју.

Додаје да је 2018. кључна година за регион јер је Западни Балкан у фокусу. Како је навео, то пружа прилику да цео регион преточи перспективу у стварност.

"Желим да сваки пут разумем Србију све боље"

Поручује да Србија мора да искористи замах и да трајна стабилност захтева усредсређивање пажње на помирење и добре односе.

Уверен је и да ће Србија наставити лидерску улогу у региону.

"Србија напредује, њени европски циљеви се остварују. Отворила је 12 поглавља, наставак преговора је у рукама Србије. Желимо напредак у владавини права, нормализацију односа са Косовом. То су важне ствари", рекао је Макалистер.

Подсетио је да је он известилац ЕП за Србију и указао да је почео рад на новом извештају. Каже да је нада да ће већина посланика изгласати његов извештај у новембру.

Истакао је да он не одлучује о томе колико ће поглавља бити отворено, већ земље чланице, али да се нада да ће Србија бити награђена за непрестани напредак.

"Ја сам овде јер волим да будем у Србији и желим да разумем Србију сваки пут све боље", поручио је Макалистер.

Каже да жели да покаже пријатељу Александру Вучићу да ће подржавати Србију целим путем ка ЕУ јер верује у њу и у Вучића.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво