Амбасада САД у Приштини: Трансформација КБС-а кроз уставне промене

Америчка амбасада у Приштини поновила је да је трансформација Косовских безбедносних снага (КБС) у војску могућа кроз уставне промене, и да ће Сједињене Америчке Државе на тај начин подржати стварање те оружане формације.

Амбасада САД реаговала је на најаве из косовске владе о покретању трансформације КБС-а, у оружане снаге, без уставних амандмана.

"Подстакли смо владу да методички ради на трансформацији КБС-а и да настави са кампањом на Косову, као и са међународним партнерима, како би осигурала максималну подршку овом процесу. Сједињене Америчке Државе и даље подржавају трансформацију КБС-а, кроз уставне промене", наводи се у реакцији Амбасаде САД у Приштини.

Влада Косова покренула је "план Б" за трансформацију Косовских безбедносних снага (КБС) у војску, јер је, како преносе приштински медији, због вета српских посланика, немогуће то учинити путем уставних амандмана.

Нови план, како се наводи, предвиђа период од 10 година током којег ће бити извршена транзиција.

Законски пакет који се односи на организациону структуру КБС-а послат је канцеларији премијера и након што прође кроз процедуру биће представљен кабинету владе. Затим се шаље на гласање у скупштину. Документ не предвиђа одмах трансформацију, као што је покушано пре четири године, већ ће уклонити нека ограничења у вези са капацитетом, мандатом и мисијом КБС, пренео је лист.

У канцеларији премијера потврдили су да је законски пакет за КБС послат из релевантног министарства, да је стигао у владу, али да се још није нашао на седници владе.

"У интересу владе је да се ово догоди што пре, али увек у сарадњи са стратешким партнерима", навели су из канцеларије премијера.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво