Вучић у Мостару: Даћемо све од себе да градимо боље односе у будућности

Председник Србије Александар Вучић започео је дводневну посету БиХ састанком са чланом Председништва БиХ Драганом Човићем у Мостару. Са Милорадом Додиком и епископом Григоријем, председник Вучић је обишао радове на обнови Саборне цркве Свете Тројице. Вучић сутра отвара 21. Међународни сајам у Мостару, а затим наставља посету БиХ у Требињу.

19.45 – Председник Вучић је присуствовао свечаној вечери коју је за високе званичнике приредио Драган Човић. 

19.20 – Регионална сарадња је веома важна за Србију, рекао је Вучић на пријему ПКС поводом Сајма привреде и истакао да је захвалан привредницима из Србије јер су допринели добрим економским резултатима наше земље.

18.30  Вучић је са представницима Координационог одбора српских удружења и организација у Мостару разговарао о инфраструктурним и другим важним пројектима за српску заједницу на том подручју.

17.10 – Председник Србије разговарао је са владиком Григоријем о положају СПЦ у Херцеговини и Мостару, након чега је уследио састанак са представницима српских удружења.

16.10 – Вучић је заједно са председником РС Милорадом Додиком и епископом захумско-херцеговачким и приморским Григоријем обишао радове на обнови Саборне цркве Свете Тројице у Мостару.

15.55 – Важно је да покажемо колики значај Мостар има за Србију у смислу сарадње, будућности и бољих привредних контаката, поручио је председник Вучић након састанка са Драганом Човићем.

15.20 – У току састанак председника Вучића и Драгана Човића.

Председник Србије Александар Вучић се у Мостару састао са Драганом Човићем. Након састанка је изјавио новинарима да су разговарали о односима Срба и Хрвата и о томе колико је важно да се превазиђу одређене теме из прошлости, те да се унапређује сарадња.

Вучић је рекао да очекује да односи Срба, Хрвата и Бошњака буду бољи. "Ми ћемо дати све од себе да градимо боље односе у будућности", истакао је Вучић.

Председник Србије је изјавио да је добро што је данас у Мостару, где се одржава Међународни сајам привреде, на којем је Србија земља партнер.

Вучић је рекао да је важно да покажемо колики значај Мостар има за Србију у смислу сарадње, будућности и бољих привредних контаката.

Вучић је подвукао да су Србија и БиХ у 2017. години имали 13,9 одсто већу трговинску размену, а хиљаде људи, подвукао је, живи од тога.

Трговинска размена Србије и БиХ је 1,7 милијарди евра, а била је 1,5 милијарди.

"Од 2005. године смо удвостручили трговинску размену и то је добро и за БиХ и за Србију", подвукао је Вучић.

Вучић је захвалио, како је рекао, искреном пријатељу, хрватском члану Председништва БиХ Драгану Човићу на гостопримству. "Увек сам радостан кад сам у Мостару", рекао је Вучић новинарима.

На Човићеву опаску да је и прошле године био на сајму и да се није обраћао, Вучић је рекао да је тачно да је њему свеједно да ли говори или не, јер мисли да то не одређује значај човека већ његова дела.

Председник Србије назначио је да су овде земље партнери били и Турска, Кина, Хрватска, да је и пре са задовољством долазио и подвукао да је више од 60 фирми, компанија из Србије узело учешће и да ће се представити сутра на сајму.

"Тиме показујемо и колико нам је значајно што смо овде и колико су нам значајни и Мостар и БиХ као трговински партнер", каже српски председник.

Додао је да је са Човићем разговарао и о односу два народа и колико је потребно да се превазиђу ствари из прошлости и да то не буде "мртво слово на папиру", већ да сарађујемо у економији, привреди и на сваки други начин.

Рекао је да је за Србију велика част што је ту и уједно позвао све Мостарце и Херцеговце да дођу у Београд и Србију да је посете, а такође и људе из Србије да дођу у Мостар и Херцеговину.

Навео је да ће и следеће године, ако добије позив, доћи на сајам у Мостару, да није битно да ли ће се обраћати или не, већ је, каже, само важно да се направи што боља сарадња, да излазимо заједнички на трећа тржишта...

Вучић је захвалио Мостарцима на гостопримству, навео да је опазио да је оштећен само један или два билборда које је Србија поставила, и да готово и није било ничег другог у том контексту.

Председник Србије је честитао Човићу и на организацији сајма, те што ће присуствовати и премијер Бугарске Бојко Борисов, земље која је председавајућа ЕУ.

Поновио је да Србија поштује БиХ, да жели и ради на томе да односи буду још бољи и да ће дати све од себе да градимо што боље економије наших земаља и да заједнички гледамо у будућност.

Човић је новинарима рекао да је са председником Србије разговарао о инфраструктурној, саобраћајној и енергетској сарадњи, као и о отвореним питањима, попут граничног.

"Председник Вучић је био и прошле године овде, а то што је опет дошао показује да свој ауторитет не гради на ситним стварима, него управо на оном што можемо урадити као велики искорак и свима олакшати да сарадња, политичка, привредна и социјална буду на вишем нивоу", поручио је члан Председништва БиХ након састанка са председником Србије.

Човић истиче да је Међународни сајам привреде у Мостару прилика да се привредна сарадња Босне и Херцеговине и Србије знатно унапреди, посебно с обзиром на учешће великог броја фирми из свих делова БиХ.

"Мислим да нашу сарадњу и робну размену можемо подићи на виши ниво, и управо ће нам привредни сајам у томе помоћи", поручио је Човић.

Изразио је наду да ће се окупљањем еминентних имена из политичког живота на сајму послати порука "да се у тешким временима може другачије гледати на будућност".

Вучић је затим заједно са председником РС Милорадом Додиком и епископом захумско-херцеговачким и приморским Григоријем погледао докле се стигло са радовима на обнови симбола православља у Херцеговини, Цркви Свете Tројице, која је срушена у јуну 1992.

Након обиласка радова, председник Вучић и председник РС разговарали су о положају СПЦ у Херцеговини и Мостару са владиком Григоријем.

Пре почетка састанка, председник Србије и владика су се куцали ускршњим јајима.

Након састанка са владиком Григоријем, председници Вучић и Додик састали су се са представницима Координационог одбора српских удружења и организација са којима су разговарали о положају Срба у Мостару.

На крају првог дана посете Мостару, Вучић je присуствoвао коктелу Привредне коморе Србије поводом Сајма привреде и свечаној вечери коју је за високе званичнике приредио хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић.

На вечери у вили "Радобоља" Човић је, поред председника Србије, угостио председника Црне Горе Филипа Вујановића, бугарског премијера Бојка Борисова, хрватског премијера Андреја Пленковића.

Вучић ће сутра отворити 21. Међународни сајам привреде у Мостару, на којем ће Србија, први пут, бити земља-партнер.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се