Вучић: Да храм у Мостару засија пуним сјајем

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на обнови Саборне цркве Свете Тројице у Мостару. Поручио је да је Србија за то до сада издвојила 700.000 евра и да очекује да радови буду завршени до 2020. године.

Александар Вучић је, заједно са председником РС Милорадом Додиком и епископом захумско-херцеговачким и приморским Григоријем, погледао докле се стигло са радовима на обнови симбола православља у Херцеговини, цркви Свете Тројице, која је срушена у јуну 1992.

Вучић je изјавио да је Србија до сада издвојила 700.000 евра за њену обнову и да ће уложити још новца како би тај велелепни храм засијао пуним сјајем.

Предсеник је истакао да је сигуран да ће до 2020. године радови на обнови храма у Мостару бити завршени, што ће значити опстанак и останак нашег народа у Мостару и целој Херцеговини, а допринеће и употпуњеној мултикултуралној слици тог града.

Захвалио је епископу захумско-херцеговачком и приморском Григорију што их је дочекао на велики ускршњи празник у Мостару.

"Србија је до сада издвојила 700.000 евра и спремни смо и уложићемо још новца да овај велелепни саборни храм засија пуним сјајем. Сигуран сам да ће до 2020. године бити завршен", рекао је Вучић.

Како је рекао, Србија је трећу годину за редом захваљујући досциплини и одговорности обезбедила суфицит у буџету и моћи ће да помогне свом народу.

Значај за останак и опстанак српског народа 

Председник је нагласио да Саборна црква Свете тројице није само верска, већ и културна институција, која ће значити за опстанак и останак нашег народа у Мостару и Херцеговини, али ће, каже, значити и Хрватима и Бошњацима који ће имати употпуњену мултикултуралну слику града који припада и Србима и Хрватима и Бошњацима, свима који су ту живели пре рата.

"Верујем да је то добра ствар и да се сви радују", подвукао је Вучић.

Поновио је да ће Србија помагати обнову храма и даље, те да владика Григорије може да буде спокојан, "јер ми то у тиштини завршавамо", те додао да смо последњу траншу од 200.000 евра дали у октобру 2017. године.

Како је рекао, и Република Српска је дала новац за обнову храма, а Србија, у овом тренутку уз све проблеме и много мука, може значајно да помогне.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Мостар веома важан за нашу културу, образовање, јер су кроз историју Срби оставили значајан печат и у верском животу.

Зато је, назначио је, било веома важно, уз жаљење што је дошло до рушења важног културног и црквеног објекта, Саборне цркве Свете тројице, да се окупимо и почнемо обнову, односно поновну изградњу.

И Додик је изразио уверење да ће до 2020. године храм бити завршен.

Упитан како коментарише то што је Саборна црква у Мостару једини велики верски објекат у БиХ који још није обновљен након рата и углавном се обнавља средствима Србије и РС, Додик је рекао да би волео да Влада Федерације значајније помогне израдњу, као што је Влада РС у Српској помагала обнову џамија и других објеката, али и без тога, додаје, "ми не желимо да стојимо".

"Верујем да ћемо 2020. године, уз заједничке напоре свих, Србије, РС и верујућег народа овде се поново срести и моћи да видимо завршетак овог храма", рекао је Додик.

Председник РС је захвалио Вучићу што је данас у Мостару и што могу заједно да креирају још неке програме и пројекте.

Како је рекао, РС је захвална на свим заједничким пројектима и додао да средства Владе Србије иду и за помоћ СПЦ у Федерацији.

"Сигурно је да без помоћи Србије све би изгледало другачије, теже оствариво, а понегде чак и недоступно да нешто учинимо", рекао је Додик.

Одговарајући на питања новинара, председник Србије Александар Вучић казао је да ће Србија и убудуће помагати општинама са српским становништвом у БиХ, наводећи да је њима помоћ потребна, а да Србија сада има могућност да помогне.

Упитан колика ће бити помоћ Србије општинама у БиХ у којима живи српски народ, Вучић је рекао да таква помоћ и подршка морају да постоје, јер, приметио је, наш народ који живи у свим херцеговачким општинама није богат, те људи с правом очекују и помоћ РС, али и Србије.

"Ми сада имамо ту могућност, јер смо постигли финансијску стабилност, помоћ смо и раније нудили и другим народима који живе у БИХ, о помоћи општинама у Федерацији сам у више наврата разговарао и с Додиком и ми смо спремни да то радимо и убудуће", закључио је Вучић.

Владика Григорије: Срби део Мостара

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије истакао је да је Мостар град и Срба и да их нико не може из њега истргнути.

Владика је, након обиласка радова на обнови Саборне цркве Свете тројице у Мостару са председником Србије Александром Вучићем и РС Милорадом Додиком, рекао да је срећан што је имао прилику да то учини са два председника српског народа.

Рекао је да је нарочито срећан што је имао прилику председницима да покаже докле се стигло са радовима, додајући да је највећа помоћ стигла из Србије и РС.

Према његовим речима, стигло се близу покривања цркве...

Подсетио је да Епархија ускоро треба да прослави 800 година постојања, и да би било добро да се радови на обнови Саборне цркве заврше до 2020. године.

"Изградњом овог храма желимо да изградимо Мостар за све људе и нарочито нашу заједницу, која је мала, али историјски изузетно важна. Наша заједница је један од темеља Мостара заједно са другим народима који овде живе", подвукао је владика.

Назире се, каже, чудесни храм, који ће, када се заврши, бити културни, историјски, просветни, и за православце – култни храм.

Мостарски храм сматра се, уз Стари мост на Неретви, такође срушен у рату, једним од симбола града.

Некада једну од највиших православних цркава на Балкану неимари су градили од 1863. до 1873. године.

Монументалан и скуп подухват тада су помогли и царска Русија и турски султан Абдул Азиз, а завршни печат утиснули су грчки иконописци и чувени архитеткта Момир Коруновић, који је почетком 20. века подигао улазну капију, портал по коме је мостарска црква била чувена.

Саборна црква у Мостару срушена је до темеља и спаљена у јуну 1992. године, за шта до данас нико није одговарао.

Иницијатива за обнову храма покренута је 2008. године, а са радовима се почело 2010. године.

Обнову храма помогли су Влада Србије и Унеско, а Вучић је пре две године, када је посетио радове, обећао новчану помоћ Епархији.

Храм се налази на листи заштићених националних споменика Босне и Херцеговине и на Унесковој је листи заштићених зона.

Председник Србије Александар Вучић борави у дводневној посети БиХ, а првог дана састао се са чланом Председништва БиХ Драганом Човићем у Мостару.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара